Trinidad overweegt strengere maatregelen voor Venezolanen
29 Jul 2020, 10:27
foto
Venezolaanse migranten zitten onder een tent, terwijl ze wachten om te registreren voor een werkvergunning van een jaar in Scarborough, Tobago.


Terwijl Venezuela blijft worstelen met de aanhoudende vluchtelingencrisis, zijn verschillende landen in het Caribisch gebied de dupe geworden van de vluchtelingen. Volgens de Verenigde Naties is de migrantenstroom uit Venezuela de grootste externe verplaatsingscrisis in de recente geschiedenis van Latijns-Amerika.

Sinds 2013 is de Venezolaanse economie met 65 procent gekrompen, wat de afgelopen jaren heeft geleid tot een tekort aan basisvoorzieningen, zoals voedsel en medicijnen. De humanitaire crisis veranderde in 2019 in politieke onrust, te midden van een lopend presidentieel geschil tussen Nicolás Maduro en Juan Guaidó.

Sinds 2015 hebben ongeveer vijf miljoen vluchtelingen en migranten Venezuela verlaten - ongeveer 16 procent van de bevolking. Het cijfer is vergelijkbaar met de aanhoudende Syrische vluchtelingencrisis waarbij tussen 2011 en 2016 zo'n 4,8 miljoen mensen het land ontvluchtten.

De overgrote meerderheid van de Venezolanen in beweging is in de regio gebleven en vestigde zich in andere Zuid-Amerikaanse landen zoals Peru, Columbia en Brazilië. Maar de laatste jaren reizen steeds meer Venezolanen over zee en proberen ze zich te vestigen op Caribische eilanden.

Als het meest zuidelijke Caricom-eiland waren Trinidad en Tobago de meest populaire bestemming voor de vluchtelingen. Drie jaar na de crisis, tegen 2018 waren er ongeveer 40.000 naar Trinidad en Tobago gegaan, ongeveer 28.500 naar de Dominicaanse Republiek en 16.000 naar Aruba.

Afgelopen week, op dinsdag, werden naar schatting 167 Venezolanen vastgehouden om uit Trinidad en Tobago te worden gedeporteerd. De dag ervoor werden 32 Venezolanen gevonden op een boot bij het eiland. Ze zijn medisch onderzocht en vervoerd naar de Chaguaramas Heliport, waar ze 14 dagen in quarantaine zullen worden geplaatst.

De lokale politie kondigde nieuwe maatregelen aan om het groeiende aantal illegale Venezolanen dat op het tweelingeiland wordt aangehouden, aan te pakken. "In de toekomst gaan we mensen aanpakken die we daarbuiten ontmoeten en we zullen hen vragen om hun documentatie te tonen, want op het eerste gezicht kan ik niet zeggen wie legaal en wie illegaal is", zei adjunct-commissaris van politie, Jayson Forde.

"Dus we gaan ze aanpakken. Als blijkt dat je tekortschiet, zullen we je aanklagen en zal je worden veroordeeld nadat je voor de rechtbank bent gekomen", voegde hij eraan toe.
Forde zei dat de kustwacht nu mensen op volle zee zal terugsturen, terwijl degenen die erin slagen te worden gearresteerd, ondervraagd, aangeklaagd en gerepatrieerd.

In 2019 heeft de regering van Trinidad 16.000 Venezolanen juridische documenten verstrekt waarmee ze toegang hebben tot werk en in het land kunnen verblijven. Ze kregen een automatische verlenging van zes maanden en daarna werd de registratie verlengd tot december. Eerder waren er ook voorzieningen getroffen voor sommige immigranten om terug te gaan naar Venezuela en terug te keren om hun registratiedocumenten te krijgen.

De nieuwe regels van Trinidad kunnen te wijten zijn aan de economische klap die is geleden als gevolg van de Covid-19-pandemie. Het eiland heeft zijn toeristenindustrie nog niet heropend en had eerder een begrotingstekort van meer dan 2 miljard dollar als gevolg van een ineenstorting van de olieprijzen.

Vóór Trinidad had de Dominicaanse Republiek maatregelen genomen om illegale immigranten het land uit te houden. In december verklaarde de regering dat Venezolanen die in het land wonen een visum moeten hebben om binnen te komen. De Venezolaanse diaspora in de Dominicaanse Republiek zei dat het besluit de kwetsbaarheid vergroot van mensen in het land die internationale bescherming nodig hebben.

Vertegenwoordigers van de Verenigde Naties hebben gezegd dat er schijnbaar geen einde komt aan de enorme vluchtelingencrisis in Venezuela.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April