Voedseltekorten bedreigen zo'n 45 miljoen in Zuidelijk Afrika
29 Jul 2020, 04:46
foto
Droogte, overstromingen en de effecten van coronavirus hebben volgens SADC geleid tot ernstige voedseltekorten. (Foto: Reuters)


Bijna 45 miljoen mensen in 13 landen in zuidelijk Afrika worden geconfronteerd met voedselonzekerheid door droogte, overstromingen en de gevolgen van het coronavirus. Het cijfer is sinds vorig jaar met bijna tien procent gestegen, zei het regionale blok, de Southern African Development Community (SADC) dinsdag in een rapport.

"Gemeenschappelijke door het klimaat veroorzaakte schokken ... economische uitdagingen en armoede zijn nog verergerd door de verwoestende impact van Covid-19 op gemeenschappen", zei het. Coronavirusbeperkingen hebben de bedrijfsactiviteiten, banen en overmakingen ernstig aangetast.

"Dit was vooral duidelijk bij de armen in de steden, die sterk afhankelijk zijn van het levensonderhoud van de informele sector en lokale markten", zei het. "Waarschijnlijk zal het verwachte aantal voedseltekorten verder toenemen."

Zo'n 8,4 miljoen kinderen zullen in 2020 in de hele regio waarschijnlijk aan acute ondervoeding lijden, van wie er 2,3 miljoen een levensreddende behandeling nodig zullen hebben. Schoolsluitingen sinds maart hebben jongeren getroffen die afhankelijk zijn van schoolmaaltijden voor voeding, staat in het rapport.

Onder de SADC-leden is Zuid-Afrika het zwaarst getroffen land, met ten minste 450.000 infecties en meer dan 7.000 doden.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April