Menke biedt rapport 'Duurzaamheid Guiana Schild' aan Ramdin aan
29 Jul 2020, 06:38
foto
Jack Menke overhandigt het rapport aan minister Albert Ramdin. (Foto: Buza)


De publicatie The Open Campus Lecture Series-Sustainability of the Guiana Shield moet een brug slaan van wetenschappelijke kennis naar beleidsacties en beleidsmakers van de overheid, de particuliere sector en Civil Society. Dit zegt hoogleraar Jack Menke, coördinator van de stuurgroep die het finale rapport dinsdag heeft aangeboden aan minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International business en Internationale samenwerking.

Het initiatief tot deze Open Campus Lecture Series werd in 2018 genomen door de leerstoel Methodologie in Multi-etnische samenlevingen van het Institute for Graduate Studies and Research. Het algemene doel is wetenschappelijke kennis te verbinden met het nationale en regionale ontwikkelingsbeleid gericht op een duurzaam gebruik van de natuurlijke en culturele hulpbronnen in dit gebied, zegt Menke aan Starnieuws. 

De 15 presentaties door deskundigen uit Suriname en de Zuid-Amerikaanse regio zijn langer dan een jaar verrijkt met plenaire discussies, workshops en een slotsessie met deelnemers uit de particuliere sector, de overheid, Civil Society en netwerken van binnenlandbewoners. Het rapport bevat een slotdocument waarin de algemene conclusies, uitdagingen en aanbevelingen zijn vervat, en daarnaast een uitwerking van de vier thematische gebieden van het project:  Duurzaamheid, cultuur en lokale productie;  Duurzame productie;  Biodiversiteit en gezondheid;  Regionale integratie en beleid. 

Deze thema’s passen volgens Menke goed binnen drie strategische speerpunten van de Anton de Kom Universiteit: biodiversiteit, culturele diversiteit en duurzame lokale productie. Tevens zijn deze thema’s belangrijk om een duurzaam perspectief voor de samenlevingen van the Guiana Shield te ontwerpen. Daarbij kunnen lessen worden geleerd van (inmiddels haast achterhaald) beleid dat zich vooral richt op decreasing returning industries in de sectoren hout, goud, bauxiet en olie, en daarbij voorbij gaat aan duurzaamheid.

Minister Ramdin verwelkomde dit rapport als een belangrijke bijdrage tot het denken over nieuwe vormen van samenwerking en regionale integratie. Hij vindt dat de buitenlandse politiek uiteindelijk tot doel moet hebben op een betekenisvolle manier het leven van de Surinamer duurzaam te verbeteren. Daarom moet dit beleid in het verlengde staan en ten dienste zijn van de ontwikkelingsagenda van het land. Samenwerking met andere landen, met name die welke dichtbij gelegen zijn, kan hiertoe bijdragen, als rekening gehouden wordt met de natuurlijke hulpbronnen, de locatie en potentie om als een toekomstige hub te fungeren voor internationale bedrijfsleven en landen in Europa en Azië. 

In afwachting van de finale presentatie van de publicatie over deze serie lezingen, heeft de bewindsman aan de stuurgroep gevraagd haar expertise ten dienste te stellen om een integrale grens ontwikkelingsprogramma voor de oostgrens op te stellen, als onderdeel van het Guiana Shield initiatief. Menke is ingenomen met de ontmoeting met de bewindsman. 

U kunt het rapport hier downloaden. 
pdf-icon.gif Rapport_Open_Campus_Lecture_Series_Sustainability_of_the_Guiana_Shield._.pdf                
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April