Na Covid-19: Meer armoede in Latijns-Amerika
28 Jul 2020, 15:02
foto
Luis Alberto Moreno, president van de Inter-American Development Bank, woonde het New Economy Forum 2019 in november in Beijing, China bij.


Hogere armoedecijfers voor Latijns-Amerika na de Covid-19-pandemie. Dat voorspelt Luis Alberto Moreno, president van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Hij motiveert dat de inspanningen om het virus te bestrijden tot pieken in de werkloosheid en schulden leiden.

Latijns-Amerika, waar de economische groei de afgelopen jaren al vertraagt, zal naar verwachting een economische krimp van 8% tot 10% zien in 2020 als gevolg van het coronavirus en de bijbehorende quarantainemaatregelen, zei Moreno. De pandemie "verarmt niet alleen Latijns-Amerikanen, maar ook de wereld in het algemeen. Het zal duidelijk zijn dat Latijns-Amerika veel harder zal worden getroffen, omdat we een opkomende (markt) regio zijn", zei hij.

De IADB, de grootste regionale kredietverstrekker van Latijns-Amerika, keurt dit jaar bijna 20 miljard dollar aan leningen goed. Daarvan gaat ongeveer 15 miljard dollar naar regeringen om de gezondheidszorgstelsels te versterken, voegde hij eraan toe.

'Niets' voor Venezuela
Hoewel de sterkste krimp in de regio in Venezuela is opgetreden, zei Moreno dat de IADB geen financiering kan verstrekken aan de regering van president Nicolas Maduro omdat zijn regering in gebreke blijft met ongeveer US$ 700 miljoen aan leningen.

Venezuela zit al zes jaar in een recessie en de inflatie op jaarbasis bedraagt ​​meer dan 3.500%, volgens de door de oppositie geleide Nationale Vergadering, die economische indicatoren berekent vanwege vertragingen bij het bekendmaken van officiële cijfers.

"We kunnen absoluut niets doen voor Venezuela", zei Moreno. "Er is geen enkel land in de geschiedenis van de mensheid dat een krimp zo diep heeft gezien als die van Venezuela zonder een oorlog of een natuurramp of beide te hebben gehad." Moreno voegde eraan toe dat de enorme oliereserves van Venezuela, evenals decennia van infrastructuurontwikkeling dankzij olie-inkomsten van voorgaande jaren, een betere kans hebben om de economie te veranderen na een regeringswisseling.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April