Waarom moeten gebedshuizen weer dicht?
28 Jul 2020, 16:43
foto


Zaterdagavond werden de ‘nieuwe’  Covid-maatregelen gedeeld met de samenleving. ‘Samenscholing van meer dan 5 personen is verboden. Dit geldt onder andere voor gebedshuizen.’ Dit kwam bij mij over als donderslag bij een heldere hemel. Waarom zeg ik dat? De gebedshuizen waren al een hele periode gesloten door de vorige regering. Met gesloten bedoel ik dat ze slechts met 5 mensen bijeen mochten komen en iedereen weet dat zulks ondoenlijk is.

Uiteindelijk mochten de gebedshuizen kort geleden, en wel vanaf 5 juli, weer met aangepaste samenkomsten beginnen. Alle Covid-maatregelen zoals handen ontsmetten bij aankomst, mond-/neusbedekking, twee meter afstand tussen de stoelen, voldoende ventilatie in het gebouw, geen airco’s aanzetten, enzovoorts, moesten stipt nageleefd worden. Belangrijk is om ook te vermelden dat de gebedshuizen NIET opengesteld mochten worden voor iedereen, maar slechts voor een kleine groep geregistreerden. De lijst van geregistreerden, met contactnummers, moest steeds beschikbaar zijn. Weet de huidige regering dan niet dat de gebedshuizen al deze maatregelen al geïmplementeerd hebben? Indien ze dit wel weten, waarom moeten de gebedshuizen, na slechts drie zondagen bijeen te zijn gekomen, nu plotseling weer dicht?  Is dit geen  onbehoorlijk bestuur?

Ik kan nog niet vatten hoe de geregistreerde gelovigen, die elkaar overigens goed kennen, een potentieel gevaar vormen voor de verspreiding van het virus. Bedenk daarbij dat de meeste gebedshuizen slechts één of twee keren per week en hooguit twee uren per keer, bijeenkomen. Laten we een gebedshuis vergelijken met bedrijven zoals Red Apple of Kirpalani. Deze zaken zijn niet slechts twee uur, maar bijna de hele dag open. Ze zijn ook niet slechts één of twee dagen per week open, maar elke dag, ook op de zondag! Verder komen er dagelijks honderden mensen, die zich nergens hebben geregistreerd, over de vloer bij deze zaken. Waar denk je dat het besmettingsgevaar groter is, in een gebedshuis of in één van de eerder genoemde zaken? Toch, ja toch, moeten de gebedshuizen dicht en mogen deze zaken normaal open blijven.

We zouden een gebedshuis ook kunnen vergelijken met een kapper/kapsalon. Bij deze zaken is er lichamelijk contact met de cliënt. De twee meter afstand is dus onmogelijk. Deze zaken mogen van de regering wel open, maar het gebedshuis moet dicht. Het is duidelijk dat de regering, in deze, met verschillende maten meet.

Hopelijk zullen wij de komende dagen te horen krijgen waarom wij, als gebedshuizen, ondanks alle genomen Covid-maatregelen, zo een groot gevaar vormen voor de verspreiding van het virus. Ik zal het persoonlijk zeer op prijs stellen, als de statistieken van de vele besmettingen, die in de gebedshuizen hebben plaatsgevonden, ook gedeeld worden met de samenleving. Tot dat moment, beschouw ik dit besluit als een willekeurig besluit dat niet gebaseerd is feiten.

Orlando Pompea
Voorganger

Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April