Maleisië geeft ex-leider meer dan 10 jaar celstraf
28 Jul 2020, 10:40
foto
De voormalige premier van Maleisië, Najib Razak, komt aan bij de Kuala Lumpur High Court in Kuala Lumpur, Maleisië. (Foto: Reuters)


De voormalige leider van Maleisië, Najib Razak, is schuldig bevonden aan corruptie en is vandaag, dinsdag,  veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf in het eerste proces wegens een schandaal van meerdere miljarden dollars bij staatsfonds 1MDB (Malaysia Development Berhad). Het schandaal strekte zich uit tot de Golfstaten en Hollywood.

In een zaak die algemeen wordt beschouwd als een test van het voornemen van de Zuidoost-Aziatische natie om corruptie uit te roeien en die grote politieke implicaties zou kunnen hebben, veroordeelde de rechter van het hooggerechtshof Mohamad Nazlan de ex-leider Mohamad Ghazali Najib tot 12 jaar en een boete van 210 miljoen ringgit (US$ 49,40 miljoen) op een aanklacht wegens machtsmisbruik. De 67-jarige Najib kreeg ook tien jaar gevangenisstraf voor elk van de drie beschuldigingen van criminele vertrouwensbreuk en drie beschuldigingen van witwassen wegens het illegaal ontvangen van bijna US$ 10 miljoen van SRC International, een voormalig onderdeel van het staatsfonds.

"Na alle bewijzen in dit proces te hebben overwogen, kom ik tot de conclusie dat de aanklager met succes zijn zaak zonder redelijke twijfel heeft bewezen," zei rechter Nazlan. Hij beval de gevangenisstraffen gelijktijdig te lopen, maar de advocaten van Najib zochten onmiddellijk uitstel van uitvoering van de straf.

Najib had onschuldig gepleit en gaf aan dat hij van plan was bij de Maleisische federale rechtbank in beroep te gaan als hij werd veroordeeld. De bijna US$ 10 miljoen die betrokken is bij de SRC-zaak is een fractie van de middelen die Najib zou hebben verduisterd door het staatsfonds 1MDB.

Aanklagers zeggen dat meer dan US$ 1 miljard aan 1MDB-geld zijn weg heeft gevonden naar Najibs persoonlijke rekeningen. Hij kijkt aan tegen 42 strafrechtelijke aanklachten.

Amerikaanse en Maleisische autoriteiten zeggen dat naar schatting 4,5 miljard dollar is gestolen van 1MDB. Het fonds had Najib opgericht om de economische ontwikkeling te bevorderen. Zijn medewerkers hebben het gebruikt om over de hele wereld kunst te kopen, een superjacht en de film 'Wolf of Wall Street' te financieren.

Aanklagers hebben ook gezegd dat 27 miljoen dollar werd gebruikt om een ​​roze diamanten halsketting te kopen voor de vrouw van Najib, Rosmah Mansor, en een deel van het geld werd gebruikt voor de verkiezingscampagnes van Najib.

De voormalige Amerikaanse procureur-generaal Jeff Sessions beschreef het schandaal als kleptocratie in het ergste geval. Meer dan vijf jaar hingen de beschuldigingen van corruptie bij 1MDB boven Najib. Maar de aanklachten kwamen pas na zijn nederlaag bij de verkiezingen van 2018, toen zijn opvolger Mahathir Mohamad de onderzoeken heropende. "De veroordeling geeft een sterk signaal af dat leiders verantwoordelijk zullen worden gehouden voor wangedrag in hun ambt", ​​zei oppositiewetgever Charles Santiago.


Advertenties