Goud oogt snelle recordbrekende $ 2.000 per ounce
27 Jul 2020, 18:32
foto
Terwijl de goudprijs met rasse schreden stijgt, daalt de Amerikaanse dollar met dezelfde sneldheid. (Illustratie: Reuters)


De record stijging de goudprijs komt verleidelijk dicht in de buurt van het psychologisch belangrijke niveau van $ 2.000 per ounce. De snelle stijging komt door investeerders die dekking zoeken voor de wereldwijde economische schade van Covid-19, zoals weerspiegeld in de zwakte van de dollar, haperende aandelen en handelsspanningen tussen de VS en China.

Spot-goudprijzen XAU = zijn de afgelopen 14 maanden met 53% gestegen, met een recordhoogte van $ 1.920,30 per ounce in 2011 tot een recordpiek van $ 1.943 eerder op maandag.

Analisten zeiden dat de daling in de rivaliserende veilige dollar het omslagpunt was voor de laatste stijging van goud. De dollar daalde naar een dieptepunt van twee jaar.

"Goud vervangt tot op zekere hoogte de USD", zegt Hans Ritter, Global Trading director bij Heraeus.

Het opwaartse pad van het edelmetaal werd aangewakkerd door economische en politieke onzekerheid als gevolg van de coronaviruspandemie en de reactie van centrale banken - om de rente te verlagen en de markten te overspoelen met contant geld. Dit heeft de angst voor inflatie aangewakkerd, die normaal gesproken andere activa zou devalueren. De angst heeft ook het rendement op staatsobligaties verlaagd, waardoor goud aantrekkelijker werd.



De stijging van goud werd ook weerspiegeld door een daling van de reële rendementen op 10-jarige Amerikaanse obligaties, die op een dieptepunt liggen. "Als we nadenken over de goudmarkt, dan denken we echt na over wat er gebeurt met de echte Amerikaanse rente", zei analist Kieran Clancy van Capital Economics. Hij voegde eraan toe dat de inflatieverwachtingen waarschijnlijk zouden stijgen als de wereldeconomie herstelt, waardoor de reële rendementen nog lager worden en goud hoger.

"Dat betekent dat risicovolle activa en goud samen omhoog gaan, wat gek klinkt maar logisch is" en dat momentum zal waarschijnlijk alleen veranderen wanneer centrale banken beginnen te overwegen de nominale rentetarieven te verhogen.

Financiële investeerders, voornamelijk in Europa en de Verenigde Staten, hebben een ongekende koopkracht bereikt, waarbij door goud gedekte, op de beurs verhandelde fondsen een record van 734 ton ter waarde van $ 39,5 miljard in de eerste helft van 2020 aan hun voorraden hebben toegevoegd, volgens het World Gold Council. Dit heeft een ineenstorting van de vraag naar goud in de detailhandel bij grote consumenten China en India gecompenseerd.

Hoewel analisten dachten dat de stijging op solide basis was, hielden ze rekening met correcties gezien het tempo. "De snelheid van de opleving zou een waarschuwingsbel moeten luiden ... aangezien dit vaak vooraf kan gaan aan een val", zei Commerzbank-analist Carsten Fritsch in een notitie.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April