Frankrijk: Verdachte bekent brand Nantes-kathedraal
27 Jul 2020, 02:23
foto
De brand heeft het beroemde orgel van de kathedraal vernietigd. Het orgel was van 1621 en had de Franse revolutie en het bombardement van de Tweede Wereldoorlog overleefd. (Foto: AFP)


De 39-jarige verdachte van de brand in een gotische kathedraal in de stad Nantes in West-Frankrijk, heeft bekend dat hij het vuur heeft aangestoken. Zijn advocaat heeft dat gezegd. Bij de brand is het 17e-eeuwse orgel ernstig beschadigd en zijn glas in lood-ramen verwoest.

De verdachte, een asielzoeker uit Rwanda, woont al meerdere jaren in Frankrijk. Hij werd eerder deze maand gearresteerd, nadat uit laboratoriumonderzoek was gebleken dat brandstichting de waarschijnlijke oorzaak van de brand was.

"Mijn cliënt heeft meegewerkt", vertelde advocaat Quentin Chabert zondag aan de krant Presse-Ocean, zonder motieven te geven voor de poging om de kathedraal van Sint Pieter en Sint Paulus in brand te steken. "Hij heeft bittere spijt van zijn daden ... Mijn cliënt is verteerd door wroeging", zei Chabert.

Aanklagers openden een brandstichtingsonderzoek na de vroege ochtendbrand op 18 juli, nadat ze hadden vastgesteld dat er op drie verschillende plaatsen in de kerk vuur was uitgebroken. De vrijwilliger had de kathedraal de avond ervoor afgesloten. Hij werd de volgende dag ondervraagd, maar werd later zonder aanklacht vrijgelaten, waarbij de rector van de kathedraal zei: "Ik vertrouw hem zoals ik alle helpers vertrouw."

Maar de aanklager van Nantes, Pierre Sennes, zei in een verklaring dat hij was beschuldigd van "vernietiging en brandschade" en dat hij tot 10 jaar gevangenisstraf en 150.000 euro ($ 175.000) aan boetes zou moeten krijgen."Hij gaf tijdens zijn eerste verschijning voor ondervraging voor de onderzoeksrechter toe dat hij in de kathedraal drie vuren had aangestoken: op het hoofdorgel, het kleinere orgel en het elektrische paneel", vertelde Sennes zondag aan Presse-Ocean.

Beroemd orgel vernietigd
De brand kwam 15 maanden na de verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs, die vragen opriep over de veiligheidsrisico's voor andere historische kerken in heel Frankrijk. Terwijl brandweerlieden de brand van Nantes na slechts twee uur konden bedwingen en de hoofdstructuur van de kathedraal konden redden, werd het beroemde orgel, dat dateerde uit 1621 en de Franse revolutie en de Tweede Wereldoorlog had overleefd, vernietigd.

Ook kostbare voorwerpen en schilderijen, waaronder een werk van de 19e-eeuwse kunstenaar Hippolyte Flandrin en glas-in-loodramen met restanten van 16e-eeuws glas, gingen verloren.

Het werk aan de kathedraal begon in 1434 en duurde de volgende eeuwen tot 1891. Het was al beschadigd door een ernstigere brand in 1972, toen ambtenaren betonnen versterkingen toevoegden, terwijl het dak in de 13 jaar daarna opnieuw werd aangebracht.

De Franse regering zei dat ze ervoor zal zorgen dat de kathedraal wordt gerestaureerd, hoewel er waarschijnlijk weinig elementen van het hoofdorgel zullen worden gered, zei Philippe Charron, hoofd van de regionale DRAC-overheidsinstelling voor erfgoed. "Het zal enkele weken duren om de locatie te beveiligen ... en enkele maanden van inspecties die steen voor steen worden uitgevoerd", zei hij. De wederopbouw zal enkele jaren in beslag nemen, voegde hij eraan toe.
Advertenties