Bond Rosebel wil uitbetalen van leden afdwingen
27 Jul 2020, 05:52
foto
Secretaris-generaal van de bond bij Rosebel, Johan Seymor, en woordvoerder Otmar Biswane.


De bond bij Rosebel Gold Mines is er niet over te spreken dat de multinational werknemers niet betaald heeft over de dagen waarbij er niet is gewerkt. De mensen hadden het werk neergelegd toen werknemers op Rosebel positief waren getest voor Covid-19. Vrijdag hebben leden van de bond geen geld gekregen over de dagen waarop zij niet gewerkt hebben. Mensen die geen lid zijn, zijn wel uitbetaald. 

Secretaris-generaal Johan Seymor en woordvoerder Otmar Biswane zeggen in gesprek met Starnieuws dat het hier gaat om verdeel- en heerspolitiek. Zij vinden dat er nu een geschil is ontstaan, waarbij de collectieve arbeidsovereenkomst toegepast moet worden. Het bestuur van de bond heeft de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname ingeschakeld. Indien er geen bevredigende oplossing komt, zal de bond naar de rechter stappen. 

De bond haalt aan dat er geen vonnis van de rechter is waarbij is vastgesteld dat er gestaakt is. "Wij hebben het werk neergelegd, omdat onze gezondheid niet gegarandeerd was," zegt Biswane. Het bestuur is er niet over te spreken dat de directie van het goudbedrijf de mensen niet is tegemoetgekomen en hen hebben uitbetaald volgens het rooster. De werknemers hebben verplichtingen en juist in deze tijd komt de klap dubbel zo hard. Biswane merkt op dat sommige leden slechts SRD 200 hebben ontvangen. De leden van de bond hebben hun normale loon niet gekregen. 

Seymor merkt op dat nu wel één persoon per kamer slaapt, in plaats van twee personen. Er zijn afspraken gemaakt het met Covid medisch team. Met beperkte capaciteit is de productie donderdag opgestart. "De vlam is in de pan geslagen vrijdag, toen bleek dat mensen zo weinig hebben ontvangen. Dit doet de directie om de bond te pesten en om te voorkomen dat anderen die geen lid zijn, zich aansluiten bij de bond. Ik roep juist iedereen op om lid te worden, want anders zal de multinational steeds proberen om ons te verdelen," merkt Seymor op. In elk geval zal deze kwestie niet zo gelaten worden. De mensen moeten worden betaald voor de periode waar de productie stil is gelegd, benadrukken Biswane en Seymor. 

Raoul Lith
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April