DNA bespreekt dinsdag hernieuwde vordering pg
26 Jul 2020, 12:37
foto
De Nationale Assemblee komt dinsdag in huishoudelijke vergadering bijeen.


De Nationale Assemblee (DNA) bespreekt dinsdag in een huishoudelijke vergadering de hernieuwde vordering van het tot in staat van beschuldiging stellen van gewezen minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday heeft een tweede vordering ingediend bij de volksvertegenwoordiging. 

Dinsdag zal besloten worden over hoe deze nieuwe vordering zal worden aangepakt. Bij de eerste vordering was geen 
onderzoekscommissie ingesteld. De ex-minister moet bij wet gehoord worden. Er was een commissie ingesteld onder voorzitterschap van Oesman Wangsabesari (NDP). Hoefdraad is uitvoerig ingegaan op het dossier en zijn weerwoord gegeven. Hij heeft diverse stukken overgelegd om aan te tonen dat hij onschuldig is. 

In artikel 5 van de Wet in Staat Van Beschuldigingstelling en Vervolging Politieke Ambtsdragers staat: De Nationale Assemblee treedt niet in de beoordeling van de gegrondheid van het aanmerken van de betreffende politieke ambtsdrager of gewezen politieke ambtsdrager als verdachte in de zin van artikel 19 van het Wetboek van Strafvordering, doch beoordeelt uitsluitend of zijn of haar vervolging in politiek bestuurlijk opzicht in het algemeen belang moet worden geacht. Van beide kanten is inhoudelijk ingegaan op het dossier. 

De coalitie heeft aangegeven dat de rechterlijke macht in de gelegenheid moet worden gesteld om het onderzoek onbelemmerd te kunnen verrichten. Indien de ex-minister onschuldig is, zal het blijken bij het onderzoek. De pg heeft ook een uitreisverbod tegen Hoefdraad uitgevaardigd. Het Openbaar Ministerie heeft hem als verdachte aangemerkt. Pas wanneer De Nationale Assemblee Hoefdraad in staat van beschuldiging heeft gesteld, kan er tegen hem opgetreden worden. 
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March