India: Bedrijven op hun gat, arbeiders blijven weg
26 Jul 2020, 10:35
foto
Arbeidsmigranten uit de Indiase deelstaat Maharashtra lopen langs een snelweg aan de rand van Hyderabad om hun geboorteplaats te bereiken tijdens een door de overheid opgelegde afsluiting. (Foto's: AFP)


Miljoenen arbeidsmigranten die de steden in India ontvluchtten toen het nieuwe coronavirus toesloeg, zijn te bang om terug te keren, met grimmige gevolgen voor de toch al afbrokkelende economie. De angst zit er zo diep in dat ze gratis vliegtickets, accommodatie en hogere loon die bedrijven aanbieden om ze terug te krijgen, afwijzen.

Migrerende arbeiders vormen de ruggengraat van de op twee na grootste economie van Azië, waar elke sector zwoegt - van het maken van consumptiegoederen en het naaien van kleding tot het besturen van taxi's. Maar toen India eind maart werd afgesloten, raakte een groot aantal van hen hun baan kwijt, wat leidde tot een hartverscheurende uittocht naar hun geboortedorpen, soms te voet, met hun kinderen in hun armen.

Bijna 200 arbeidsmigranten zijn onderweg omgekomen, volgens gegevens die zijn verzameld door een verkeersveiligheids-NGO.

De chique hoogbouw in Mumbai werd bijvoorbeeld gebouwd en werd grotendeels bemand door mensen uit armere deelstaten zoals Uttar Pradesh, Bihar en Odisha, die als bewakers, koks en schoonmakers werkten. Maar toen de stad een virushotspot werd, verliet ongeveer 80 procent van de bouwvakkers het financiële centrum nadat het werk tot stilstand was gekomen, aldus de Maharashtra Chamber of Housing Industry.

Vier maanden later, met versoepelde beperkingsmaatregelen, zijn sommige arbeiders teruggegaan, maar meer dan 10.000 bouwplaatsen liggen vrijwel verlaten vanwege het ernstige tekort aan arbeidskrachten in de stad. "We doen ons best om arbeidsmigranten terug te halen, zelfs door hen vliegtickets te geven, een Covid-19 ziektekostenverzekering ... en wekelijkse controles door artsen," vertelde vastgoedontwikkelaar Rajesh Prajapati aan persbureau AFP. "Maar het heeft nog geen positieve signalen opgeleverd."

Vastgoedgigant Hiranandani Group, die tijdens de sluiting ongebruikelijk zijn werknemers bleef betalen, heeft meer succes gehad. Maar het bedrijf is er nog maar in geslaagd om ongeveer 30 procent van zijn 4.500 werknemers te overtuigen om ter plaatse te blijven. "We zorgden voor hen, zorgden voor hun voedsel, veiligheid en hygiëne en hadden zelfs mobiele kindercrèches", vertelde Niranjan Hiranandani, medeoprichter van de groep, aan AFP.

Arbeidsmigranten uit de deelstaat Maharashtra lopen langs een weg aan de rand van de stad Hyderabad om hun geboorteplaats te bereiken tijdens een door de overheid opgelegde afsluiting. (Foto: AFP)

'Dubbele slag' voor economie
Nu er een kolossale groeivertraging wordt verwacht, heeft de regering van premier Narendra Modi de beperkingen voor veel bedrijven geleidelijk versoepeld, zelfs als het coronavirus bijna 1,4 miljoen personen heeft geïnfecteerd. Maar analisten zeggen dat bedrijven nog steeds naar een sombere toekomst staren vanwege gehavende financiën, vastgelopen projecten en, cruciaal, een gebrek aan arbeiders.

De vraag naar onroerend goed is in Mumbai met bijna 90 procent gedaald, terwijl de dalende verkoop en de rust in de bouw de toegang tot krediet ernstig hebben beïnvloed. "We hebben een dubbele klap met de pandemische eroderende vraag terwijl bouwvakkers niet beschikbaar zijn", vertelde Pankaj Kapoor, CEO van het in Mumbai gevestigde adviesbureau Liases Foras, aan AFP. "De kredietstroom van de geldschieter is ook gestopt omdat ... de uitbetaling van krediet is gebaseerd op de voortgang en verkoop van de bouw". Hij voorspelde dat de onrust erger zou worden.

Ondernemers op andere gebieden schetsen een even grimmig beeld. Aseem Kumar, algemeen secretaris van de Garment Exporters Association of Rajasthan, vertelde AFP dat zijn sector "in een crisis was". De organisatie vertegenwoordigt 300 producenten die kleding exporteren naar Japan, de Verenigde Staten en Europa. Velen hebben arbeiders huisvesting, verzekeringen en een verhoging van 20 procent aangeboden, maar het mocht niet baten. "De meeste bestellingen zijn uitgesteld tot volgend seizoen, omdat er geen arbeiders beschikbaar zijn", zei hij.

Een gebrek aan transport betekent dat zelfs degenen die bereid zijn hun angst te slikken en weer aan het werk gaan - velen zijn wanhopig om dat te doen - dat niet kunnen. Bouwvakker Shambhu vertelde AFP dat zijn gezin van vier personen op de rand van de armoede zat nadat hij Mumbai was ontvlucht. Hij moet het nu doen met 200 roepies ($ 2,70) per week.

In tegenstelling tot zijn landgenoten kon de 27-jarige, die slechts één naam draagt, per trein naar Odisha reizen - een mogelijkheid die nu definitief buiten bereik is omdat de meeste treinen niet rijden. "Bijna 50 procent van de mensen die ik ken, is bereid terug te keren als de treinen opnieuw worden gestart", zei hij. "Het is beter om naar grote steden te gaan en te werken dan in dorpen te zitten en te verhongeren."
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March