Mexico wil grootste oliehedge ter wereld te lanceren
25 Jul 2020, 22:22
foto

Een algemeen beeld van de Cadereyta raffinaderij van het Mexicaanse staatsbedrijf Pemex in de buitenwijken van Monterrey, Mexico. (Foto: Reuters)


Mexico heeft de beste Wall Street-banken gevraagd om offertes in te dienen voor zijn gigantische oliehedgingprogramma. De handel in opties voor ruwe olie is deze week vóór de megadeal toegenomen.

Het ministerie van Financiën heeft banken om prijsoffertes gevraagd, zo meldt een bron met directe kennis van zaken, wat het begin aangeeft van het proces om de hedge uit te voeren. Elk jaar koopt Mexico maar liefst één miljard dollar aan financiële contracten, 's werelds grootste oliehedgeprogramma, om zijn olie-inkomsten te beschermen. Bankiers en ambtenaren aan beide kanten van de deal verwachten dit jaar een kleinere afdekking omdat de opties die worden gebruikt om de oliewinsten te beschermen duurder zijn dan vorig jaar.

De oliemarkt stortte eerder dit jaar in en de Amerikaanse benchmark voor ruwe olie daalde in april tot US$ 40 per vat. Het verhandelde vrijdag rond US$ 43.

Als de hedge op zijn plaats zit, wordt Mexico beschermd tegen verlies. De hedge van 2020, opgesteld in 2019, werd volgens het ministerie van Financiën van het land afgerond op US$ 49 per vat. De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador zei in april dat de hedge ongeveer 150 miljard peso (US$ 6 miljard) zou opleveren.

Omdat de volatiliteit dit jaar hoger is, zal Mexico naar verwachting meer betalen voor minder dekking voor de verzekeringspolis voor 2021. Er wordt echter verwacht dat het doorgaat om verdere financiële schade aan internationale investeerders te voorkomen, aldus bronnen. De kredietwaardigheid van het land is de afgelopen maanden verlaagd en dreigt opnieuw te dalen.

Handelswinkels en banken in Europa en de VS zijn deze week actieve kopers geweest van impliciete volatiliteitsopties, aldus marktbronnen. Dat is een signaal dat dealers zich voorbereiden op de uitgebreide aankopen die gepaard gaan met de aankopen van het ministerie van Financiën, aldus die bronnen.

De onderhandelingen zijn zeer geheim en beperkt tot enkele deelnemers, aangezien beide partijen proberen de beste voorwaarden te verkrijgen in een zeer concurrerende deal voor banken.
Advertenties