Vp Brunswijk: 'Geen enkele auto is overgedragen'
25 Jul 2020, 02:38
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk beantwoordt vragen van journalisten op een persconferentie vrijdagmiddag. (Foto: René Gompers)


“Op het kabinet van de vicepresident is er geen enkele auto overgedragen,” reageert vicepresident Ronnie Brunswijk wanneer hem wordt voorgehouden dat zijn voorganger Ashwin Adhin stelt dat hij verkeerd is geïnformeerd en bij de verkeerde personen voor antwoorden is. “En wat betreft voertuigen van de vp zelf… we hebben niet eens een volgauto. Er is geen enkele auto overgedragen. Ik rij nog steeds met mijn eigen auto,” benadrukt Brunswijk. De ministers hebben van Directoraat Nationale Veiligheid voertuigen gekregen die gehuurd zijn voor drie maanden. Er moet nog een besluit worden genomen over auto's voor ministers. 

Het nieuwe regeerteam Santokhi-Brunswijk is nog steeds bezig te inventariseren wat en hoeveel zij aan overheidseigendom hoort over te nemen, deelt Brunswijk mee op een persconferentie in de Congreshal vrijdagmiddag. De president, vicepresident en haast alle ministers zijn geconfronteerd met haast leeggedragen kantoren. Ondertussen heeft ex-minister Rabin Parmessar een VW Amarok die een jaar geleden is aangeschaft en voor een habbekrats aan hem is doorverkocht, teruggegeven. Brunswijk deelt mee dat die auto onderdeel is van een lopend IDB-project. “Het is dus onmogelijk om die voertuigen door te verkopen,” geeft Brunswijk aan. “De minister van LVV had duidelijke richtlijnen gehad over de voertuigen van IDB.”  Tot nu toe is alleen op het ministerie van Volksgezondheid een goed gevuld wagenpark aangetroffen, deelt Brunswijk mee. 

De persconferentie was bedoeld om verslag te doen van de resultaten uit de tweede vergadering van de Raad van ministers (RvM). Het betrof een spoedvergadering over het verscherpen van de Covid-maatregelen, omdat het virus aan het toenemen is, en de maatregelen van Financiën om de inkomsten van de overheid te vergroten. Wat die te nemen maatregelen zijn is echter niet verteld. President Chan Santokhi zal later op de dag zelf meedelen wat de maatregelen zijn. Waar en hoe laat dat gebeurd, is nog niet bekend. Wel is benadrukt dat zoals voorheen de maatregelen in alle talen zullen worden bekendgemaakt. Ook de voorlichting  over de fiscale maatregelen zal meertalig zijn. Er zal vooral uitgelegd worden waarom die maatregelen nodig zijn. 

Ook is overeengekomen dat er een Outbreak Managementteam komt, deelt Brunswijk mee. Het zal bestaan uit zeven personen: een crisismanager die ook voorzitter is, een infectioloog, een medisch microbioloog, een public health deskundige, de voorzitter van Nationale Zorgraad (NZR) en twee epidemiologen. Het team wordt aangestuurd door de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin. De verscherpte maatregelen zullen continu worden geëvalueerd. 
   
Brunswijk geeft aan wat er nog meer is bereikt op de vergadering. Het gebouw waarin de afdeling Vreemdelingen Zaken is ondergebracht en het politiebureau Nieuw Amsterdam in Commewijne, worden binnenkort van stroom voorzien. De minister van Transport, Communicatie en Toerisme heeft groen licht om alle raden bij de parastatale bedrijven, die onder dit ministerie vallen, onder de loep te nemen. In de kwestie van de Cultuurtuin is beslist om de uitgiftes van de gronden in te trekken of vervallen te verklaren. Aan de procureur-generaal is ook gevraagd om een onderzoek in te stellen. Bij het directoraat Belastingen komt er een managementteam voor negen maanden. De bedoeling is dat onder andere het innen van belastingen en andere procedures efficiënter en effectief gebeuren.

René Gompers
Advertenties