Financiën-minister kondigt fiscale maatregelen aan
25 Jul 2020, 07:40
foto
Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning heeft fiscale maatregelen aangekondigd. (Foto: René Gompers)


Er komen fiscale maatregelen om de financiële huishouding op rails te brengen. Tijdens een spoed raadsvergadering zijn enkele van deze fiscale maatregelen besproken en goedgekeurd. Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning zegt dat het mes aan beide kanten snijdt. Behalve belastende maatregelen, komen er verlichtende maatregelen voor de onderste grens van de samenleving.

De bewindsman verduidelijkt dat fiscale maatregelen, meer zijn dan belastingmaatregelen. Het gaat volgens hem om alle maatregelen die tot doel hebben om de economie te reguleren. Er is een pakket aan maatregelen vastgesteld, waarvan de invoering gefaseerd wordt doorgevoerd. In het eerste traject zitten belastingmaatregelen, waaronder de solidariteitsheffing. "De breedste schouders moeten een steentje bijdragen," herhaalde Achaibersing de woorden van president Chan Santokhi.

Hij deelt mee dat de lage inkomens worden ontzien van de belastingmaatregelen. Zij krijgen incentives om uit de crisis waarin zij zitten, te komen. Het is noodzakelijk om de financiële huishouding gezond te maken, benadrukt Achaibersing. Hij voegt eraan toe dat het om tijdelijke maatregelen gaat.

Om het pakket aan maatregelen door te voeren, moeten ook de instituten in orde zijn. De Financiën-minister kondigt aan dat er een projectteam zal worden geïnstalleerd, dat zal bestaan uit toppers van de Dienst der Belastingen. "Mensen die kennis van zaken hebben," verduidelijkt de bewindsman. Komende week praat hij met de directeur van de Belastingdienst, Armand Zunder. De communicatie bij de uitvoering van het pakket is belangrijk. Zo zal er uitleg komen over de maatregelen in verschillende talen. De consequenties en de redenen voor de maatregelen zullen onder meer naar de samenleving worden gecommuniceerd.

Achaibersing brengt in herinnering dat de solidariteitsheffing niet nieuw is. Het is al tijdens andere regeerperioden toegepast en "het heeft geholpen." De hoogste belastingschijven worden extra belast, terwijl de solidariteit vanuit de overheid naar de zwakste groepen zich vertaalt in incentives.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April