Tweede fase Klimaatsveranderingsproject ondertekend
25 Jul 2020, 11:37
foto
Project rehabilitatie van mangrove te Beringhole, Nickerie uit GCCA fase 1. (Foto: UNDP)


De Europese Unie (EU) en het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) werken samen om de weerbaarheid tegen de gevolgen van klimaatverandering in Suriname, te vergroten. De organisaties hebben de tweede fase van het Global Climate Change Alliance-project (GCCA+) ondertekend. De plannen worden uitgevoerd met een budget van 5,5 miljoen Euro uit schenkingsmiddelen.

Het bedrag wordt voornamelijk gefinancierd door de EU, met een bijdrage van een half miljoen euro van UNDP met een looptijd van 3,5 jaar. De uitvoeringsfase is al begonnen op 1 april 2020.  ‘GCCA-ondersteuning voor aanpassing aan klimaatverandering in Suriname - fase 2’ is bedoeld om de veerkracht tegen klimaatverandering op te bouwen door middel van geïntegreerd waterbeheer, duurzaam gebruik van mangrovegebied en beheer van kust-ecosystemen, zegt de UNDP.

De GCCA+ fase 2 zal Suriname volgens ambassadeur Fernando Ponz Cantó, hoofd van de EU-delegatie voor Suriname, ondersteunen bij het aanpassen aan de belangrijkste effecten van klimaatverandering, door het beheer van watervoorraden en kust-ecosystemen te verbeteren op manieren die het welzijn van kustgemeenschappen bevorderen. Hij hoopt dat de hulp mensen en bedrijven in staat zal stellen weerbaarder te zijn en zo bijdraagt aan de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering.”

Margaret Jones Williams, hoofd van het UNDP Suriname kantoor, verklaarde tijdens de Validatie Workshop voor GCCA+ dat Suriname met betrekking tot klimaatverandering behoort tot een groep landen die zeer kwetsbaar zijn voor de effecten van klimaatverandering en daarom een prioritaire partner voor het GCCA+ programma zijn. "Klimaatresponse in Suriname is een belangrijk aspect in het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen door Suriname, door het opbouwen van de weerbaarheid van het land en ervoor te zorgen dat we niemand achterlaten," geeft Jones Williams aan.

Meer dan 90 procent van de Surinaamse bevolking zal profiteren van onderzoek in mangrovegebieden, verbeteringen in waterbeheer en verbeterd beheer van kustgebieden, evenals gendergevoelige klimaatacties om rampenrisico's te verminderen en capaciteit te versterken om te reageren op klimaatsituaties in de noordwestelijke kustdistricten Nickerie en Coronie. Inspanningen ter aanpassing aan de klimaatverandering zullen ook innovatieve mogelijkheden creëren ter ondersteuning van levensonderhoud voor gemeenschappen in deze districten, zegt de UNDP. Verder ondersteunt het project de realisatie van de Nationaal Vastgestelde Bijdragen (NDC) van Suriname aan het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake Klimaatverandering.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April