Hulp voor Inheemse dorpen in Zuid-Suriname
25 Jul 2020, 16:43
foto
Inheemse kinderen worden geënquêteerd over Covid-19. (Foto's: Unicef)


Inheemse gemeenschappen in Zuid-Suriname die zijn getroffen door Covid-19, krijgen ondersteuning van Unicef Suriname en Amazon Conservation Team Suriname (ACT). Het gaat in deze om 5 Inheemse dorpen met een inwonersaantal van 2000, waaronder ongeveer 600 kinderen en 500 huishoudens.

Het uiteindelijke doel van de hulp is om de weerbaarheid te versterken door middel van een geïntegreerd programma; met ondersteuning aan huishoudens, toegang tot basis WASH (water, hygiëne & sanitatie) verbeterde toegang tot basisdiensten als gezondheidszorg en onderwijs en waar nodig het bieden van psychosociale hulp. In het Inheemse dorp Pelelu Tepu weet men weinig over Covid-19. Volgens de Rangers van het ACT, gestationeerd in Tepu, weet men echter wel dat anderen buiten het dorp gehouden moeten worden. De Rangers ondersteunen momenteel het KAP-onderzoek (Knowledge, Attitude & Practice) dat samen met Unicef wordt uitgevoerd.

Data en informatie van de KAP-survey en interviews met de verschillende doelgroepen uit de gemeenschappen dienen als nulmeting voor de verdere uitwerking en monitoring van het programma. Bestaande structuren zoals vrouwengroepen, traditionele autoriteiten en andere belanghebbenden in de gemeenschappen zullen nauw worden betrokken. Hierbij wordt er rekening gehouden met kwesties als gender, klimaatverandering en duurzaamheid van de interventies, zegt Unicef in een persbericht.

De belangrijkste activiteiten binnen het programma zijn: i) ontwikkeling en verspreiding van risicocommunicatiemateriaal gerelateerd aan Covid-19, ii) ontwikkeling en verstrekking van educatief materiaal ter ondersteuning van het onderwijsproces op basisscholen, iii) dringende WASH-diensten en, iv) trainen van inheemse jongeren in deze dorpen om psychosociale ondersteuning te kunnen bieden aan mensen in nood binnen hun gemeenschap.

“Covid-19 bereikt iedereen en overal. Een dergelijk partnerschap helpt om toegang te krijgen tot de moeilijker te bereiken gemeenschappen en hun veerkracht te vergroten ”, zegt Sylvie Fouet, Unicef-vertegenwoordiger voor Guyana en Suriname. "Er mag niemand achterblijven en de aandacht ligt op het bereiken van de meest kwetsbare en gemarginaliseerde kinderen en gezinnen."
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April