71 nieuwe besmettingen; maatregelen zaterdag duidelijk
24 Jul 2020, 20:06
foto
Minister Amar Ramadhin op een persconferentie vrijdag na de spoedvergadering van de RvM. (Foto: René Gompers)


De Raad van Ministers (RvM) heeft diverse besluiten genomen, waarbij ook de Covid-maatregelen worden aangescherpt. Er komt geen totale lockdown. President Chan Santokhi zal zaterdag zelf de maatregelen bekendmaken, deelde minister Amar Ramadhin mee op een persconferentie vrijdag, na de RvM-vergadering. Er is een nieuwe organisatiestructuur opgezet, waarbij verschillende groepen betrokken zijn in de task forces. Voor vandaag zijn er 71 nieuwe geïnfecteerden bijgekomen, terwijl 30 genezen zijn verklaard. 

Ramadhin merkte op dat vooral de voorlichting een extra dimensie zal krijgen. Er is gedragsverandering nodig om de verspreiding van het coronavirus in te kunnen dammen. In diverse talen zal de boodschap worden overgebracht. De eigen verantwoordelijkheid is belangrijk om ervoor te zorgen dat de situatie onder controle wordt gehouden. De capaciteit in ziekenhuizen en quarantaine ruimte moet worden opgevoerd. In het Regionaal Ziekenhuis Wanica, waar de bewindsman een rondleiding kreeg donderdag, zijn er nog slechts 50 plekken over. Dat is zorgwekkend. 

De minister vindt dat de samenleving kalm moet blijven. Van al de geïnfecteerden is 62.5% genezen verklaard. Hoewel er zorgpunten zijn, is de situatie volgens Ramadhin onder controle. De maatregelen die goedgekeurd zijn door de RvM moeten nog vervat worden in een presidentieel besluit. Omdat Santokhi de maatregelen zelf bekend zal maken, wilde de bewindsman geen tipje van de sluier lichten. 

Hoewel morgen de maatregelen verscherp zullen worden, maakt de politieleiding zojuist bekend dat om de verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan alle winkelzaken vanaf vandaag om 21.00 uur moeten sluiten voor het publiek. Surveillerende agenten zullen erop toe zien dat de winkeliers zich houden aan de sluitingstijd. Waarschijnlijk wordt de avondklok morgen vervroegd naar 20.00 uur. 

Het aantal active cases is gesprongen naar 478, het hoogste aantal tot nu toe. In Suriname zijn tot nu toe 1305 personen besmet geraakt. Hiervan zijn 804 genezen en 23 hebben het leven gelaten. Acht patiënten worden behandeld in de Intensive Care Unit. 395 personen zijn in quarantaine. 


Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April