Brazilië: Branden verdrievoudigen in tropische moerasgebieden
24 Jul 2020, 22:20
foto
Bosbranden in de regio Pantanal vernietigden in 2019 tienduizenden hectares. (Getty Images)


Volgens de Braziliaanse ruimtevaartorganisatie Inpe is het aantal bosbranden in de Pantanal, 's werelds grootste tropische wetlands, in 2020 verdrievoudigd in vergelijking met vorig jaar. Inpe identificeerde 3.682 branden van 1 januari tot 23 juli in de regio, een stijging van 201% in vergelijking met 2019.

Duizenden diersoorten, waaronder jaguars, miereneters en trekvogels, leven in het gebied van 140.000-160.000 km2. Vorige maand was de ergste junimaand voor branden in het naburige Amazonegebied in 13 jaar.

De waterrijke gebieden liggen verspreid over Brazilië, Paraguay en Bolivia en zijn één van de meest biodiverse gebieden ter wereld. Piranha, kapucijnerapen, groene anaconda's en duizenden plantensoorten leven in het bekken dat gedijt door jaarlijkse overstromingen als gevolg van stortregens.


De Braziliaanse natuur van Pantanal huisvest onder andere jaguars en anaconda's. (Getty Images)

Een door Inpe gepubliceerde satellietkaart toont de branden die momenteel in de Pantanal woeden. De beelden zijn verzameld met behulp van satellieten die vlammen meten die groter zijn dan 30 meter lang en 1 meter breed.

De 3.682 branden die tot dusver dit jaar in de regio zijn gedetecteerd, zijn het hoogste aantal sinds het begin van de records noteringen in 1998. In dezelfde periode in 2018 waren er in totaal 277 in het gebied.

Leden van het milieunetwerk de Pantanal Observatory noemden de branden "een sociaal gevaar omdat branden, naast de economische schade en het verlies van biodiversiteit, ademhalingsproblemen, oogirritatie en allergieën veroorzaken", aldus de Braziliaanse krant O Globo. De organisatie zei dat in twee dagen tijd ongeveer 7.000 hectare werd verbrand als gevolg van zowel "criminele activiteiten" als "klimatologische factoren".

Bosbranden komen vaak voor in het droge seizoen in Brazilië, maar ze zijn ook opzettelijk aangestoken in pogingen om land illegaal te ontbossen voor veeteelt.


De reuzenmiereneter is één van de duizenden diersoorten in de Pantanal. (Foto: PA Media)

In de Boliviaanse Pantanal is de brandbestrijding bemoeilijkt door de coronaviruspandemie die het aantal mensen beperkt dat de branden veilig kan aanpakken, legt Carlos Pinto van de organisatie Friends of Nature Foundation uit. Het Pantanal-observatorium zegt radio-uitzendingen en video's uit te brengen om de lokale bevolking te informeren over het risico op brand.

Eerder deze maand stelde president Jair Bolsonaro voor de komende vier maanden een verbod in op branden in het Amazonegebied, ten noorden van de Pantanal. Milieuactivisten beschuldigen Bolsonaro, een scepticus tegen klimaatverandering, er routinematig van dat hij de enorme en waardevolle natuurlijke hulpbronnen van het land niet heeft beschermd.

Vorig jaar beschuldigde hij ngo's van branden in de Amazone. In het Braziliaanse Pantanal is vorig jaar minstens 50.000 hectare verwoest door branden.
Advertenties