Kenswil: Geen plaats voor solidariteitsheffing nu
24 Jul 2020, 11:36
foto
Fiscaal-jurist Siegfried Kenswil


President Chan Santokhi heeft recentelijk aangekondigd een solidariteitsheffing te willen invoeren. Dat zou een tijdelijke verhoging zijn van een bepaalde belasting ter dekking van de budgettaire tekorten. Fiscaal jurist Siegfried Kenswil vindt dat er op dit moment nog geen sprake kan zijn van een solidariteitsheffing. Hoewel de malaise van staatsfinanciën evident is, dienen belastinginkomsten primair gezocht worden bij de belastingontduikers. De non-compliance van belastingplichtigen moet eerst aangepakt worden, meent Kenswil. 

Het aanpakken van fiscale non-compliance is terecht mede door de president genoemd als aandachtsgebied, meen de fiscaal jurist. "Als op korte termijn een solidariteitsheffing wordt ingevoerd, tref je met name de belastingbetalers die correct aan hun belastingverplichtingen voldoen: de bedrijven en particulieren (met name loontrekkers). De belastingontduiker blijft buiten schot want die betaalt al geen of te weinig belasting." Zo’n twintig jaar geleden werd door regering-Venetiaan een solidariteitsheffing ingevoerd dat gold tot 1 januari 2004.Deze heffing van Venetiaan staat onder art. 36, lid 2 Wet Inkomstenbelasting. Het inkomstenbelastingtarief van 36% voor lichamen was tijdelijk verhoogd tot 46%.  

De belastingtarieven zijn volgens regionale en internationale standaarden al als hoog te typeren, voert Kenswil aan. Door bijvoorbeeld het uitblijven van jaarlijkse inflatiecorrecties op loonbelastingtarieven betalen loongenieters op dit moment een onevenredig deel van hun salaris aan belastingen. Lichamen (bedrijven) betalen op dit moment reeds een vast tarief van 36%, waar de rest van de wereld richting de 20% heft. Het instellen van een solidariteitsheffing lijkt op een snelle en makkelijke oplossing, maar is geenszins rechtvaardig. De belastinginkomsten relatief aan het BBP is ver onder de 20%. In het Caribisch gebied is het gemiddelde rond de 26%. Dit legt de non-compliance bloot in Suriname. 

De belastingwetgeving biedt ruim voldoende heffingsbevoegdheden, meent Kenswil. Het probleem zit in de adequate handhaving daarvan. "Dat verbaast niet nu de belastingdienst steeds stiefmoederlijk behandeld is. Er is onvoldoende geïnvesteerd in het personeel, faciliteiten en automatisering. Belastingambtenaren moeten bijvoorbeeld de kans geboden worden degelijke fiscale opleidingen te volgen in het buitenland. Tegenwoordig kan dat ook volledig op afstand. Tegelijkertijd kun je fiscalisten aantrekken indien hen een marktconforme remuneratie wordt aangeboden," stelt Kenswil. 

Er loopt een automatiseringsproject bij de Belastingdienst gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB. "Dat project had allang opgeleverd moeten worden, maar problemen in de uitvoering is nog steeds niet tot wasdom gekomen. Je kunt dan liever een dienstverlener aantrekken die wel de job aan kan," laat Kenswil optekenen. 

De invoering van een BTW werd door de vorige regering als zilveren kogel gepresenteerd. Echter, men realiseerde zich niet dat de huidige relatief simpele Wet Omzetbelasting niet adequaat gehandhaafd wordt. "Het implementeren en handhaven van een veel complexere BTW is dan een brug te ver. Zonder investering in het personeel, faciliteiten en automatisering, gaat een BTW ook niet werken. Het groot voordeel van een BTW is dat je consumptie belast en niet de inkomsten. Met landelijke implementatie en handhaving kun je enorm veel non-compliance wegwerken. Immers, eenieder zal moeten consumeren."

Kenswil vindt dat de hoogste prioriteit gegeven moet worden aan het aanpakken van non-compliance. Ook zitten honderden miljoenen vast aan belastinggeld vanwege zogenoemde derdenbeslagen. Dat zijn beslagen opgelegd door schuldeisers van de Staat. Ook dat kan met slim beleid opgelost worden. Oude belastingschulden moeten met een fiscale amnestieregeling geïnd worden. 

Heel effectief voor additionele belastinginkomsten is voorts het verbeteren van het investeringsklimaat, zegt de fiscaal-jurist. "Ratificeer de belastingverdragen die reeds gereed zijn, zoals het Caricom belastingverdrag en het belastingverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten. Stel een pensionado regeling voor gepensioneerden in de diaspora. Daarmee krijgen gepensioneerden bepaalde fiscale en niet-fiscale faciliteiten als zij verhuizen naar Suriname en hun pensioen in Suriname ontvangen. Stel een Diaspora ‘citizen-by-investment’ regeling in. Diaspora kunnen tegen investering van een bepaald bedrag de Surinaamse nationaliteit verkrijgen inclusief fiscale faciliteiten. Het razend populair programma van St. Kitts & Nevis kost US$ 150.000. India heeft die ook ingesteld bij budgettaire tekorten."
Advertenties