China draagt VS op ambassade in Chengdu te sluiten
24 Jul 2020, 18:18
foto
De spanningen tussen de regering Trump en China lopen steeds verder op. (Getty Images)


China heeft de sluiting van het Amerikaanse consulaat in de zuidwestelijke stad Chengdu bevolen. Beijing zei dat de actie een "noodzakelijke reactie" was op de VS, die China eerder deze week opdroeg zijn consulaat in Houston te sluiten.

Minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zei dat het Amerikaanse besluit is genomen omdat China intellectueel eigendom "steelt". De spanningen tussen de VS en China zijn over verschillende belangrijke kwesties opgelopen.

De regering van president Donald Trump is herhaaldelijk in botsing gekomen met Beijing over handel en de coronaviruspandemie, evenals tegen het opleggen van een controversiële nieuwe veiligheidswet door China in Hong Kong.

Het besluit van China kwam uren nadat Pompeo zijn toon verder verhardde in een toespraak op donderdag in de bibliotheek van de voormalige president Richard Nixon, wiens bezoek aan China in 1972 een periode van verbeterde betrekkingen inluidde. "Tegenwoordig wordt China thuis steeds autoritairder en agressiever in zijn vijandigheid tegenover vrijheid overal", zei Pompeo. "De vrije wereld moet zegevieren over deze nieuwe tirannie."

Reactie China
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de sluiting een "legitiem en noodzakelijk antwoord was op de onredelijke maatregelen van de Verenigde Staten".

"De huidige situatie tussen China en de Verenigde Staten is iets wat China niet wil zien, en de VS draagt ​​daarvoor alle verantwoordelijkheid." China gaf de VS tot maandag de tijd om het consulaat in Chengdu te sluiten, aldus de redacteur van China's Global Times.

De missie, opgericht in 1985 en met momenteel meer dan 200 personeelsleden - 150 lokaal ingehuurd - wordt als strategisch belangrijk beschouwd omdat het de VS in staat stelt informatie te verzamelen over de autonome regio Tibet, waar de onafhankelijkheid al lang onder druk staat. Met zijn industrie en groeiende dienstensector wordt Chengdu ook door de VS gezien als kansen voor export van landbouwproducten, auto's en machines.

De Amerikaanse regering beval China dinsdag zijn consulaat in Houston, Texas, vrijdag -vandaag- te sluiten. De actie kwam nadat niet-geïdentificeerde personen waren gefilmd terwijl ze papieren in brand staken in vuilnisbakken in de binnenplaats van het gebouw.

Pompeo beschuldigde China ervan te stelen "niet alleen Amerikaans intellectueel eigendom ... maar ook Europees intellectueel eigendom ... wat honderdduizenden banen kost".

"We schetsen duidelijke verwachtingen over hoe de Chinese Communistische Partij zich gaat gedragen. En als dat niet het geval is, gaan we actie ondernemen", zei hij.

Het Chinese consulaat in Houston was één van de vijf in de VS, samen met de ambassade in Washington DC. Het was niet duidelijk waarom het werd uitgekozen. De woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de door de VS opgegeven redenen voor het sluiten van het consulaat "ongelooflijk belachelijk" waren. Hua Chunying drong er bij de VS op aan zijn "foutieve beslissing" terug te draaien, anders zou China "reageren met stevige tegenmaatregelen".

In een verdere Amerikaanse escalatie zijn vier Chinese staatsburgers beschuldigd van visumfraude omdat ze zouden liegen over hun lidmaatschap van de Chinese strijdkrachten. Drie van hen zijn gearresteerd terwijl de FBI de vierde, die naar verluidt in het Chinese consulaat van San Francisco zit,  probeert te arresteren.
Advertenties