Bolivia stelt verkiezingen opnieuw uit
24 Jul 2020, 03:51
foto
Salvador Romero, hoofd van de Kiesraad van Bolivia, tijdens een persconferentie in La Paz. (Foto: AFP)


Bolivia heeft de algemene verkiezingen op donderdag voor de tweede keer uitgesteld vanwege de coronaviruspandemie. De nieuwe datum is 18 oktober. De stemming zou aanvankelijk in mei worden gehouden, maar was verschoven naar 6 september nadat het land na de virusuitbraak was afgesloten.

Salvador Romero, hoofd van de Kiesraad van het land, zei dat de beslissing om de verkiezingen opnieuw uit te stellen kwam, nadat medische experts hadden gewaarschuwd dat Covid-19-infecties eind augustus of begin september een piek zouden bereiken in Bolivia. "De definitieve verkiezingsdatum biedt betere voorwaarden voor de bescherming van de gezondheid, externe stemfaciliteiten en de komst van internationale waarnemersmissies", aldus Romero. Een tweede beslissingsronde  - mocht die er zijn - zou plaatsvinden op 29 november, voegde de kieschef eraan toe.

De Katholieke Kerk heeft eerder donderdag samengewerkt met conservatieven om aan te dringen op uitstel als gevolg van een toename van coronavirusinfecties. Bolivia heeft meer dan 64.000 gevallen van Covid-19 geregistreerd en meer dan 2.300 sterfgevallen als gevolg van de ziekte.

De partij Movement for Socialism van voormalig president Evo Morales, wiens kandidaat Luis Arce de meest recente opiniepeilingen leidde, stond erop dat de verkiezingen op de oorspronkelijke datum in september zouden plaatsvinden. Maar Romero zei dat "verkiezingen de grootst mogelijke veiligheid vereisen".

Hij erkende echter dat Bolivia leed aan "ernstige polarisatie" en dat de redenen voor het aftreden van Morales na een controversiële stemming die hij afgelopen oktober won, "niet zijn verdwenen".

Morales ontvluchtte het land in november na drie weken van protesten over zijn herverkiezing in een peiling waar hij grondwettelijk werd geweerd. Hij had geprobeerd de macht te behouden, maar verloor de steun van het leger van het land, nadat een audit van de Organisatie van Amerikaanse Staten duidelijk bewijs had gevonden van verkiezingsfraude.

Morales leeft momenteel in ballingschap in Argentinië en wordt uitgesloten van deelname aan de algemene verkiezingen, zelfs als wetgever.

De voormalige conservatieve vicepresident van de Senaat, Jeanine Anez, nam het interim-voorzitterschap over nadat Morales het land had verlaten, maar haar ambtstermijn - oorspronkelijk bedoeld als een tussenstop tot er nieuwe verkiezingen konden worden georganiseerd - is bekritiseerd vanwege het voortslepen en het ontbreken van legitimiteit.

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April