Importeurs garanderen basisgoederen in overleg met Walden
23 Jul 2020, 22:14
foto
minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie in gesprek met importeurs. (Foto: Voorlichting EOTI)


Het Platform van Importeurs in Suriname (PLIS) heeft aan minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EOTI) de garantie gegeven voor voldoende basisgoederen en stabiele prijzen naar gelang de koers stabiel blijft. Er is geen schaarste aan basisgoederen. 

Minister Walden vindt dat ondernemers binnen de economie rendabel moeten kunnen opereren. Ze zegt zich sterk te maken om deze groep te laten participeren in de besluitvorming. Ze ziet oplossingen vanuit het ondernemerschap als een stuk solidariteit, dan ook graag tegemoet. Het is volgens Walden belangrijk dat er voldoende stabiliteit en rust is in de markt. Vanuit het Platform is aandacht gevraagd voor een transparante beleidsvoering en het scheppen van eerlijke concurrentie. Volgens voorzitter Arun Hindori bestaat het Platform uit 26 bedrijven, die met elkaar concurreren en er is een daadwerkelijke marktwerking, waaruit de consument kan profiteren. Het bevoordelen van een enkele importeur is niet toe te juichen. 

De PLIS heeft volgens een bericht van het EOTI enkele aandachtspunten naar voren gebracht waar het ministerie naar zal moeten kijken. Het gaat om de beschikbaarheid van valuta, de kwestie van vervangingswaarden, een efficiënt inningssysteem, de freetraders en de tussenhandelaren. Ook het opengaan van slechts 50% van de winkels baart de importeurs zorgen, omdat ze hierdoor hun producten niet kunnen afzetten. Ook zorgt deze situatie ervoor, dat er een concentratie van consumenten ontstaat bij het ander deel van de winkels, dat wel open is. Gelet op de Covid-situatie is dit geen gezonde zaak. 

De PLIS vroeg aandacht voor de pluimveesector, waarbij duidelijk is gevraagd om de invoerrechten niet verder te verhogen. Aangegeven werd dat kip belangrijk is voor de eiwitvoorziening voor de samenleving. Het Platform benadrukt dat het de lokale productie ondersteunt en zegt dat importeurs ook lokale producten kunnen distribueren. Walden heeft de PLIS gevraagd om haar distributiekanalen aan te boren om meer export van onze producten te creëren. Hierdoor krijgt het land valuta binnen, die de importeurs weer nodig hebben om producten te importeren. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April