VS plaatst US$ 5 miljoen op hoofd Venezolaanse rechter Moreno
23 Jul 2020, 18:40
foto
Maikel Moreno leidt het Hooggerechtshof van Venezuela sinds februari 2017. (Foto: Reuters)


De VS heeft een beloning van US$ 5 miljoen uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie of veroordeling van de opperrechter van Venezuela, Maikel Moreno. Washington beschuldigt Moreno van deelname aan grensoverschrijdende georganiseerde misdaad, aantijgingen die hij ontkent.

Moreno is de laatste hoge ambtenaar in de administratie van president Nicolás Maduro voor wie een beloning van meerdere miljoenen dollars wordt aangeboden. De VS erkent de regering van Maduro niet als legitiem.

De 54-jarige rechter leidt sinds februari 2017 het Hooggerechtshof van Venezuela. Het Hooggerechtshof heeft een sleutelrol gespeeld bij het verwerpen of nietig verklaren van wetten die zijn aangenomen door de Nationale Vergadering, de enige instelling die niet wordt gecontroleerd door de regering van Maduro.

Aantijgingen

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beweert dat Moreno steekpenningen heeft ontvangen in ruil voor het vertellen van rechters om beklaagden vrij te laten of zaken volledig te seponeren. Eerder dit jaar werd hij door een rechtbank in Florida beschuldigd van witwassen van geld.

Het Amerikaanse Transnational Organized Crime Rewards Program bood dinsdag US$ 5 miljoen aan voor informatie die leidde tot zijn arrestatie of veroordeling wegens vermeende "deelname aan transnationale georganiseerde misdaad". De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zei dat de Amerikaanse regering een duidelijke boodschap uitzond.

Reactie Moreno

Moreno verwierp de beschuldigingen en zei dat het "niet de eerste keer was dat de kopstukken van het Noord-Amerikaanse rijk mij probeerden aan te vallen met hun onhandige aanvallen, vol manipulaties en leugens". Hij voegde eraan toe dat "laffe en ongegronde beschuldigingen als deze mijn verlangen alleen maar versterken om vanuit het Hooggerechtshof te blijven werken om alle burgers van het land toegang tot de rechter en een eerlijk proces te garanderen".

Mensenrechtenorganisaties zeggen dat de rechten van Venezolaanse burgers routinematig worden geschonden in de vorm van willekeurige detenties, marteling door de veiligheidstroepen en buitengerechtelijke executies. Een vorige week gepubliceerd VN-rapport zei ook dat slachtoffers van vermeende mensenrechtenschendingen moeite hadden om gerechtigheid te krijgen bij Venezolaanse rechtbanken. De regering-Maduro verwierp het rapport als "bevooroordeeld".

Eerdere aanbiedingen van beloningen voor Venezolaanse topfunctionarissen hadden tot dusver weinig effect. In maart beschuldigde de VS president Maduro van 'narco-terrorisme' en zei dat het 15 miljoen dollar zou betalen voor informatie die tot zijn arrestatie zou leiden.

Moreno, die als opperrechter veel macht heeft, zal waarschijnlijk geen problemen ondervinden binnen Venezuela, waar de veiligheidstroepen de regering van Maduro blijven steunen. Hij kan echter worden gearresteerd als hij naar het buitenland reist en het wordt hem en zijn vrouw nu verboden de VS binnen te komen. Ondanks hun anti-Amerikaanse retoriek zijn veel Venezolaanse functionarissen in het verleden naar de VS gereisd voor vakanties of winkelbezoeken.

De VS heeft de sancties tegen de Venezolaanse regering maandenlang aangescherpt, maar Maduro en zijn regering blijven aan de macht, ondanks een concurrerende bewering van Juan Guaidó als president. Guaidó, die de door de oppositie gecontroleerde Nationale Vergadering leidt, verklaarde zich vorig jaar tot interim-president, met het argument dat de herverkiezing van Maduro frauduleus was geweest en daarom nietig was.

De oppositieleider wordt door de VS, het VK en meer dan 50 andere landen erkend als de legitieme president van Venezuela.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April