Pg bevestigt ontvangst brief Canawaima-verzoek
23 Jul 2020, 03:38
foto
Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday


Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday bevestigt tegenover Starnieuws dat het parket het verzoek van Hanisha Jairam, president-commissaris van Canawaima Management Company NV (CMC), heeft ontvangen. De brief kwam 17 juli binnen en hij heeft begin deze week op het schrijven gereageerd. 

Jairam stuurde namens de huidige CMC-raad op 6 juli 2020 en brief naar het Openbaar Ministerie, waarin zij melding maakte van verschillende handelingen van de oude CMC-raad (2016-2018). Zij stelde in haar brief dat er zaken zijn geconstateerd bij overname van de leiding op 4 augustus 2018. De pg is gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de handelingen van die oude CMC-raad.

Volgens de president-commissaris zijn er acht “dubieuze handelingen” gepleegd. Zij hechtte in haar brief ook verschillende bijlages ter ondersteuning van deze handelingen. Uit haar brief is echter niet te achterhalen of er ook een onafhankelijk financieel rapport en/of resultaat van een zelf ingesteld financieel onderzoek is meegestuurd.

Jairam stelde dat de “dubieuze handelingen” zijn gepleegd, onder meer bij reparaties van de veerboot die de veerdienst tussen Suriname en Guyana onderhoudt, die de “bedrijfsvoering ernstig heeft geschaad”. Ongeveer SRD 1 miljoen bedrijfsgeld is onverantwoord besteed in de periode november 2016 tot en met juli 2017. 

Tegenover Starnieuws uitte ex-Assembleelid Rachied Doekhie zijn verbazing over de stap van Jairam naar de pg. "Zij heeft de leiding in 2018 overgenomen, met een bedrijf dat operationeel was, met een varende ferry. Zij heeft er een puinhoop van gemaakt en vraagt nu om een onderzoek. Zij is bezig witte voetjes te maken bij de ABOP," vindt Doekhie. 
Advertenties