VS draagt China op ambassade in Houston te sluiten
22 Jul 2020, 23:06
foto
De Chinese ambassade in Houston, VS. (Foto: AP)





0


Washington heeft vandaag, woensdag, bevestigd dat het China heeft bevolen zijn consulaat in Houston te sluiten "om het Amerikaanse intellectuele eigendom" en de persoonlijke informatie van de Amerikanen, te beschermen. China heeft de actie veroordeeld en dreigde met vergeldingsmaatregelen.

"De VS zal schendingen van onze soevereiniteit en intimidatie van ons volk door China, niet tolereren, net zoals we zijn oneerlijke handelspraktijken, diefstal van Amerikaanse banen en ander flagrant gedrag niet hebben getolereerd", aldus een korte verklaring toegeschreven aan woordvoerder Morgan Ortagus van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

China veroordeelde de stap, de laatste in een reeks stappen van de regering-Trump, omdat het de druk op de op één na grootste economie van de wereld op het gebied van handel, technologie, mensenrechten en veiligheid, opdrijft. De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Wang Wenbin, noemde het "een schandalige en ongerechtvaardigde stap die de betrekkingen tussen de twee landen zal saboteren".

Hij waarschuwde voor sterke tegenmaatregelen als de VS zijn besluit niet ongedaan maakt. Het consulaat werd dinsdag op de hoogte gebracht van het besluit en kreeg drie dagen de tijd om te sluiten, zei Wang. "De eenzijdige sluiting van het Chinese consulaat-generaal in Houston in korte tijd is een ongekende escalatie van de recente acties tegen China", zei Wang tijdens een dagelijkse nieuwsbriefing in Beijing.

China overweegt het Amerikaanse consulaat in de stad Wuhan te sluiten, waar de uitbraak van het coronavirus begon, vertelde een niet nader genoemde bron aan Reuters. Naast de ambassade in Beijing hebben de VS volgens hun website vijf consulaten op het vasteland van China. Ze bevinden zich in Shanghai, Guangzhou, Chengdu, Wuhan en Shenyang.

Dinsdagavond reageerden de autoriteiten van Houston op meldingen van een brand op het Chinese consulaat. Getuigen zeiden dat mensen papier verbrandden in wat leek op vuilnisbakken, meldde de Houston Chronicle, daarbij verwijzend naar de politie. De politie kreeg te horen dat bewoners tot vrijdag 16.00 uur de tijd kregen om het pand te verlaten, aldus de Chronicle.

De politie van Houston zei in een tweet dat agenten reageerden op de oproep van “een ontmoeting met de brandweerman” in het Chinese consulaatgebouw op Montrose Blvd 3417. De tweet zei dat er rook werd waargenomen op een binnenplaats en dat officieren het gebouw niet mochten betreden.

Het nieuws van de sluiting van het Chinese consulaat veroorzaakte storing op de financiële markten met een aanval van risicoaversie in de Europese aandelenhandel.

De betrekkingen tussen de twee landen zijn verslechterd sinds de uitbraak van het coronavirus zich eerder dit jaar over de hele wereld verspreidde. De VS en China zijn de afgelopen tijd in botsing gekomen over handel, technologie, Chinees expansionisme in de Zuid-Chinese Zee en de schendingen van de mensenrechten, waaronder de behandeling van etnische Oeigoerse moslims en het opleggen van een nationale veiligheidswet aan Hong Kong.
Advertenties