Cotonou-onderhandelingen in laatste fase
22 Jul 2020, 03:47
foto
Minister Albert Ramdin tijdens een virtuele vergadering van de Cotonou onderhandelingen. Suriname is voorzitter van Cariforum. (Foto: Buza)


De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, heeft gisteren de 2e virtuele vergadering over de aan de gang zijnde post Cotonou onderhandelingen voorgezeten. Er zal onderhandeld worden over mensenrechten, democratie, bestuur en samenlevingen waar de individuele burger centraal staat. Er zal later ook over overleg gepleegd worden over het milieu, de economie, duurzame groei, klimaatverandering, vrede en veiligheid.

De onderhandelingen zijn in de laatste fase beland. De ingangsdatum voor de nieuwe overeenkomst is 1 januari 2021. Suriname is sinds 1 juli 2020 voor een jaar voorzitter van Cariforum, een Group van Caribische landen die als counterpart dient voor de onderhandelingen met de Europese Unie met betrekking tot economische en technische samenwerking.

De Cotonou overeenkomst regelt de samenwerkingsrelatie tussen EU en de Afrikaanse, Caribische en Pacificische landen. Er wordt nu gewerkt aan een vervolgovereenkomst. De aanpak en inrichting van de relatie is gewijzigd in die zin dat naast een algemene overeenkomst welke voor de hele ACP Groep zal gelden, met elke regio een apart protocol zal worden ondertekend. 

Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April