Geld voor EnGenDer-project tegen huiselijk geweld
22 Jul 2020, 14:37
foto
Groepsfoto van de aanwezigen tijdens de Launch van het EnGenDER project in Suriname Januari 2020.


Suriname krijgt een deel van de US$ 1.149.000 die de Canadese overheid ter beschikking heeft gesteld voor 9 Caribische landen, om de toegenomen gevallen van huiselijk geweld tegen te gaan. Dit gebeurt via het ‘Enabeling, Gender- Responsive Disaster Recovery, Climate and Environment Resilience in the Caribbean (EnGenDER)’ project. Hierdoor wordt de mogelijkheid gecreëerd voor effectieve maatregelen en het weerbaar maken van verschillende gender groepen, tegen rampen, klimaat en milieu in het Caribisch gebied.
 
Het EnGenDER  programma wordt medegefinancierd door het Departement voor Internationale Ontwikkeling van het Verenigd Koninkrijk. De uitvoering van het EnGenDER programma ligt in handen van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) in partnerschap met Vrouwen Programma van de Verenigde Naties, het Wereld Voedselprogramma en de het Caraïbisch Organisatie voor Rampen en Noodsituaties, schrijft UNDP Suriname in een persbericht.

Het EnGenDER programma is gericht op de aanpak van de gevolgen van klimaatverandering voor de meest kwetsbare groepen, zoals vrouwen, kinderen, jongeren, mensen met een beperking, inheemsen en tribale volken. Margaret Jones Williams, hoofd van het UNDP-kantoor in Suriname, geeft aan dat het belangrijk is dat kwetsbare groepen meer betrokken en meegenomen worden in de besprekingen over milieu- en klimaat uitdagingen, de grondoorzaken en de oplossingen, om hun weerbaarheid op te bouwen.

Het is gebleken dat de Covid-19 een schaduw pandemie heeft gecreëerd die niet duidelijk zichtbaar is, maar van welke de effecten op slachtoffers van geweld door intieme partners rampzalig zijn, schrijft UNDP Suriname. Voor de Covid-19 maatregelen in Suriname is al 32% van de vrouwen die een partner hebben gehad, ooit slachtoffer geweest van fysiek en/of seksueel geweld aangedaan door een intieme partner. Voor eenieder zou thuis een veilige haven moeten zijn, echter veranderd deze voor sommigen in een plaats van onveiligheid en angst.

Om op een duurzame wijze hulp te kunnen bieden en te spelen op de directe behoeften van de slachtoffers van huiselijk geweld, heeft UN Women, na overleg met nationale instanties, een herstemming voorgesteld van de reeds toegewezen EnGenDer financiering.  Tonni Ann Brodber, Head of Office (a.i) UN Women, MCO meent dat “inspanningen gericht op het terugdringen van huiselijk geweld, voorrang moeten krijgen als wij op weg naar ontwikkeling niemand willen laten achterlaten.  SDG 5 is belangrijk in dit dialoog.”

De Canadese steun zal worden aangewend om campagnes te voeren die gericht zijn op bewustwording en gevoelig maken van de gemeenschap. Daarbij wordt de betrokkenheid van de gemeenschap om huiselijk geweld te voorkomen aangemoedigd en het (door)verwijssysteem voor een effectieve hulpverlening verbeterd. Het project zal vrouwelijke slachtoffers van geweld ook ondersteunen bij hun zoektocht naar hulp, terwijl persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) zoals (mond)maskers, handschoenen en ontsmettingsmiddelen aan de Nationale Coördinatie Centrum Rampenbeheersing  ter beschikking worden gesteld zodat die vervolgens quarantaine faciliteiten, alsook overheidsorganisaties die vrouwen hulp bieden, kunnen voorzien, meldt UNDP Suriname.

De Canadese ambassadeur voor Suriname, Lilian Chatterjee, herinnert eraan dat door de Covid-pandemie sommigen nu thuis vast met degenen die hen misbruiken, met een toename van geweld als gevolg. “Samen met de autoriteiten en andere hulpverlenende instellingen streeft het EnGenDER project ernaar om dit geweld te stoppen en tegelijkertijd de mensen te ondersteunen die slachtoffer zijn geworden van dit geweld.”
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April