Rosebel vanaf donderdag weer operationeel
21 Jul 2020, 14:11
foto
Rosebel treft voorbereidingen om het bedrijf te herstarten. Het werk ligt vanaf 12 juni stil.


Vanaf donderdag wil Rosebel Gold Mines weer operationeel zijn, echter met minder personeel dan normaliter het geval is.  Op 19 juli is begonnen met het terugroepen van personeel en contractors om het werk te hervatten op basis van een gefaseerd terugroepplan. Er is als eerst gestart met de werknemers voor het Saramacca project en werkers die drill-werkzaamheden zullen uitvoeren. In de afgelopen periode is de site grondig ontsmet en gereedgemaakt voor de herstart, deelt het bedrijf mee. 

De additionele preventieve maatregelen om Covid-19 besmettingen te voorkomen, zijn getroffen zoals aanbevolen door de medische deskundigen onder leiding van infectioloog Stephen Vreden, die de site in Brokopondo tot twee keer toe hebben bezocht. Samen met dit team van medische specialisten is er ook overleg geweest tussen bestuursleden van de vakbond, de medische afdeling en het managementteam van Rosebel op 15 juli, waarbij de aanbevelingen nader zijn uitgelegd en uitvoerig zijn besproken. Hierbij zijn alle vragen naar tevredenheid beantwoord en onduidelijkheden weggewerkt door het  team van medische deskundigen. Daarnaast zijn ook specifiek de herstart van de operatie en de voorwaarden besproken. Over de voorwaarden voor de herstart, de aanbevelingen en maatregelen hebben partijen akkoord bereikt, hetgeen ook is bevestigd ten overstaan van de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname. 

Rosebel en de bond hebben bij de Bemiddelingsraad echter geen overeenstemming bereikt over de aard van deze werkneerlegging en de compensatie over de periode voorafgaand aan de werkhervatting. De beslissing van de werknemers en de bond voor de werkneerlegging zal afgehandeld worden volgens de geldende CAO. "Wij onderkennen hierbij wel de unieke situatie van onze medewerkers en is er door het Rosebel management gekozen voor een tegemoetkoming in de vorm van een compensatie welke volgens verschillende fasen van de Covid-19 periode is ingedeeld. Hierover zijn zowel de vakbond als de werknemers nader geïnformeerd," laat de directie optekenen. 

De beschermende maatregelen voor medewerkers en contractors, waaronder een triage met strikte screening, temperatuur opname, fysieke afstand en bewustwording creëren van het 'nieuwe normaal', zullen worden voortgezet. Er wordt een nieuw introductieproces verplicht gesteld voor alle medewerkers en contractors bij het betreden van de Rosebel-site. Benadrukt wordt dat de getroffen maatregelen slechts een onderdeel vormt voor het welslagen van de herstart om het coronavirus zoveel mogelijk buiten Rosebel te houden, doch de eigen verantwoordelijkheid van allen on site, werknemers, contractors  is daarbij van groot belang.

Voor het managementteam van Rosebel is het nu van groot belang om zo effectief mogelijk het bedrijf door de huidige bijzondere situatie heen te leiden, met als eerste prioriteit de gezondheid en het welzijn van de medewerkers, de familieleden, gezinnen en de gemeenschappen waar er gewerkt wordt. 
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April