Offshore Suriname wordt aantrekkelijker
21 Jul 2020, 05:38
foto
Het boorschip Noble Sam Croft dat actief is in het diepzee-gebied van Suriname.


Het offshore-gebied van Suriname wordt aantrekkelijker voor investeerders nu buurland Guyana blijft steken in een politiek conflict. Maar terwijl de eerste twee olievondsten voor opwinding zorgen in Suriname, heeft Guyana een voorsprong met olievondsten in zijn offshore-gebied. Sinds 2015 heeft zij er in het diepzeegebied van Guyana 19 significante olievondsten gedaan, waarvan 16 in het Stabroek-blok waar ExxonMobil actief is.

In tegenstelling tot Suriname is Guyana er echter nog steeds niet in geslaagd zijn verkiezingen die op 2 maart zijn gehouden, af te ronden. Verschillende regerings- en andere functionarissen zijn nu het doelwit van Amerikaanse visumbeperkingen. Deze actie van de VS is een directe reactie op "voortdurende pogingen van diegenen om de wil van het Guyanese volk te ondermijnen."

Volgens analisten vormen deze ongelukkige omstandigheden de grootste bedreiging voor de stabiliteit en aantrekkelijkheid van Guyana als een uitstekende investeringsbestemming. Suriname zou daardoor een levensvatbaar alternatief kunnen worden voor degenen die al in de regio zijn en die willen binnenkomen.

Interessant is dat het succes van Guyana in diepzee een sleutelrol zou hebben gespeeld bij het versterken van het vertrouwen van internationale oliemaatschappijen die op zoek zijn naar ruwe olie in het offshore gebied van Suriname. Toen ExxonMobil de olievondsten deed in het Stabroek-blok, zei Staatsolie-directeur Rudolf Elias: "Het gaat er niet om of we olie offshore zullen vinden, het is de vraag wanneer."

In 2017 werd de exploratieput Kolibri-1 in blok 53 van Apache als niet-commercieel beschouwd. Twee jaar eerder was ook de Popokai-1-put in blok 58 onsuccesvol. Tullow Oil heeft in 2017 gascondensaat in de Araku-put in blok 54 vastgesteld, maar vond ook geen significante hoeveelheid reservoirgesteenten.

Het tij keerde voor Suriname met de olie-ontdekkingen van Apache in Maka Central-1 en Sapakara West-1, beide in blok 58. Apache is sindsdien bezig aan zijn derde exploratieput in het blok, de Kwaskwasi-1. Het bedrijf heeft ook zijn contract voor het Noble Sam Croft-boorschip verlengd met een optie voor nog een andere put, Keskesi-1 die 20 kilometer ten zuidoosten van Sapakara West-1 ligt.

Een ander boorprogramma is gepland voor de Sloanea-1-put in blok 52 waar Petronas 50% heeft en ExxonMobil 50%. Ramps Logistics, dat ook actief is in Guyana, heeft voor deze exploratie een volledig geïntegreerd contract afgesloten met Petronas.

Cruciale aspecten van de olie- en gasontwikkeling in Guyana staan op een laag pitje, terwijl de impasse van de verkiezingen voortduurt. Terwijl de diepzee-ontwikkeling van Suriname van start gaat, blijft de vraag volgens analisten of Guyana zal profiteren van zijn enorme ontdekkingen of deze nieuw ontdekte kans, die het potentieel heeft om het land aanzienlijk te transformeren, zal verkwisten.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April