Verenigde Arabische Emiraten lanceert missie naar Mars
20 Jul 2020, 18:20
foto
Een H-2A raket met de Hope Probe-satelliet voor zijn Mars-missie stijgt op vanuit het Tanegashima Space Center op het Japanse eiland Tanegashima. De Hope Probe is ontwikkeld door het Mohammed Bin Rashid Space Centre in de Verenigde Arabische Emiraten. (Handout via Reuters)


De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben vandaag, maandag, hun eerste missie naar Mars gelanceerd. Ze streven ernaar hun wetenschappelijke en technologische capaciteiten te ontwikkelen en hun afhankelijkheid van olie te verminderen.

De Hope Probe is vanochtend  gelanceerd vanuit het Japanse Tanegashima Space Center voor een reis van zeven maanden naar de rode planeet, waar hij zal ronddraaien en gegevens zal terugsturen over de atmosfeer.

De eerste Arabische missie naar Mars zou aanvankelijk op 14 juli plaatsvinden, maar is tweemaal vertraagd vanwege slecht weer. Iets meer dan een uur na de lancering zette de sonde zonnepanelen in om zijn systemen van stroom te voorzien en bracht het radiocommunicatie tot stand met de missie op aarde.

Er zijn momenteel acht actieve missies die Mars verkennen; sommige cirkelen rond de planeet en sommige zijn op het oppervlak geland. China en de Verenigde Staten zijn van plan dit jaar nog een andere te sturen.

Volgens de minister van Gevorderde Wetenschappen, Sarah Amiri, heeft de missie van Emirates Mars US$ 200 miljoen gekost. Het is bedoeld om voor het eerst een compleet beeld te geven van de atmosfeer van Mars, waarbij dagelijkse en seizoensgebonden veranderingen worden bestudeerd.

De VAE kondigde in 2014 voor het eerst plannen aan voor de missie en lanceerde in 2017 een National Space Program om lokale expertise te ontwikkelen. De bevolking van 9,4 miljoen, van wie de meesten buitenlandse arbeiders zijn, mist de wetenschappelijke en industriële basis van de grote ruimtevaart-landen. Het heeft een ambitieus plan voor een nederzetting op Mars in 2117. Hazza al-Mansouri werd afgelopen september de eerste Emirati in de ruimte toen hij naar het internationale ruimtestation ISS vloog.

Om de Hope Probe te ontwikkelen en te bouwen, hebben Emiratis en Dubai's Mohammed Bin Rashid Space Center (MBRSC) samengewerkt met Amerikaanse onderwijsinstellingen. Het MBRSC-ruimtecentrum in Dubai houdt toezicht op het ruimtevaartuig tijdens zijn reis van 494 miljoen km met een gemiddelde snelheid van 121.000 km per uur.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April