Een nieuwe uitdaging
20 Jul 2020, 08:33
foto


Nu haast alle spanningen achter de rug zijn, is het tijdstip aangebroken om spijkers met koppen te slaan. De grote uitdaging waarvoor de huidige regering thans staat, is niet één die te onderschatten is. De precaire situatie die op alle gebieden/sectoren te constateren is, zal niet met een toverstok te bezweren zijn. Ik zal u niet vermoeien met al de schulden, c.q. de torenhoge leningen, gepaard gaande met heel hoge rentepercentages.

De hamvraag die gesteld moet worden aan de toenmalige machthebbers, is waar al de geleende gelden geïnvesteerd zijn. Indien de financiële verantwoording niet op een  verklaarbare wijze kan plaatsvinden en als er enigszins sprake zal zijn van overtreding van de comptabele wetten, dan moet er drastisch worden opgetreden!

Goed gebaar
Het  is een goed gebaar van de vicepresident, Ronnie Brunswijk waarbij hij o.a. stelt, dat de procureur-generaal (pg) zal worden ingeschakeld bij constatering van zaken die niet door de beugel kunnen. Dezerzijds wordt opgetekend en vooral de hoop uitgesproken, dat men de daad bij het woord voegt en het volk tevreden stelt door antwoord te geven op de gestelde vraag: "Pé a moni dé". Hopelijk zal de vp samen met de president en het dreamteam zijn historische taak vervullen en tot een goed eind brengen.

Het is elke rechtgeaarde burger bekend, dat de scheidende machthebbers flink huis hebben gehouden en een lege kas met alle gevolgen van dien hebben achtergelaten. Zelfs na 25 mei hebben ze het niet nagelaten om allerlei ontoelaatbare handelingen te plegen.

In het kader van onderzoekingen, verantwoording en overeenkomstig de geldende wet, kan een politieke ambtsdrager en ook gewezen politieke ambtsdragers door de pg worden vervolgd; alleen nadat deze personen door DNA in staat van beschuldiging zijn gesteld. De gemeenschap is heilig ervan bewust, dat een (tweede) verzoek zijdens de pg aan de nieuwe coalitie zeker vruchten zal werpen. De vorige coalitie had het verzoek van de pg afgewezen met 28 stemmen voor en 14 tegen. Vernomen wordt, dat de pg nooit een definitief antwoord inzake het onderhavige verzoek heeft gehad.

De geldende wet
Volledigheidshalve en ter verduidelijking van van het bovenstaande, wil ik de geldende wet aanhalen. Wet van 18 oktober 2001 ter uitvoering van artikel 140 van de Grondwet van de Republiek Suriname  (S.B. 1987 no. 116, zoals gewijzigd bij S.B. 1992 no. 38).  Wet in staat van Beschuldigingstelling en Vervolging Politieke Ambtsdragers, S.B.  2001 No.72, bijgewerkt door SriS t/m  S.B. 2007 no. 101. Getekend te Paramaribo, de 27e augustus 2007 door R.R. Venetiaan en door de ex-minister van BiZa, M.S.H. Hassankhan.

Ten slotte wordt gesteld, dat de huidige regeerders harde noten hebben te kraken en de nodige bezuinigingen moeten doorvoeren. Het vereist heel veel durf, moed en vooral daadkracht om de kwakkelende economie te hervormen en het land tot hogere hoogten te brengen.

Roy Harpal
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April