India: Zeldzame neushoorns slachtoffers van overstromingen
20 Jul 2020, 06:38
foto
Het Kaziranga Park herbergt 's werelds grootste populatie van éénhoornige neushoorns. (Getty Images)


Meer dan 100 wilde dieren, waaronder minstens acht zeldzame neushoorns, zijn gestorven tijdens recente overstromingen in een nationaal park in het noordoosten van India. Het Kaziranga-park in de deelstaat Assam is de thuisbasis van 's werelds grootste populatie eenhoornige neushoorns, die rond de eeuwwisseling met uitsterven werden bedreigd.

Maar door de moessonregens van dit jaar staat bijna 85% van het park onder water. De overstromingen hebben ten minste 190 mensen het leven gekost en miljoenen verdreven, zowel in Assam als in Nepal.

Kaziranga park, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, herbergt minstens 2.400 éénhoornige neushoorns. Parkfunctionarissen vertelden de Hindustan Times dat acht éénhoornige neushoorns verdronken waren tijdens de recente regens, terwijl een andere vorige maand een natuurlijke dood stierf.


Eénhoornige neushoorns zoeken hogere gronden op te midden van overstromingen in het Kaziranga Park. (Foto: Reuters)

Tientallen andere dieren, waaronder herten, buffels en stekelvarkens, zijn ook gestorven - veel als gevolg van verdrinking, hoewel anderen werden geraakt door voertuigen, terwijl ze probeerden te ontsnappen aan het water.

Aan de overkant van Assam zijn duizenden dorpen onder zware regen ondergelopen. Er zijn honderden opvangkampen opgezet om ontheemden te beschermen. Overstromingen en aardverschuivingen komen veel voor tijdens de moesson in het noordoosten van India en de buurlanden.

Maar de overstromingen van dit jaar komen terwijl India worstelt om de verspreiding van het coronavirus te stoppen, met meer dan een miljoen gevallen in het hele land, 's werelds op twee na grootste aantal gevallen.

In de Indiase deelstaat Bihar, die ten zuiden van Nepal ligt en eerder deze week opnieuw werd afgesloten, zijn dorpen overspoeld en is het transport verstoord door de zware regenval. Alleen al in Assam zijn de afgelopen weken zo'n 79 mensen gestorven, terwijl Nepal 117 doden heeft gemeld.
Advertenties