Simons: Eigen begroting rechterlijke macht is al in orde
19 Jul 2020, 00:58
foto
Ex-Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.


"Wij zullen zorgen dat de rechterlijke macht, net als de wetgevende macht, een eigen onafhankelijke begroting krijgt. Uiteindelijk heeft iedereen er belang bij de rechtszaken snel afgehandeld worden". Dit zei president Chan Santokhi in zijn inaugurele rede. 

Gewezen Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt in gesprek met Starnieuws dat een eigen begroting voor de rechterlijke macht al in de nieuwe Comptabiliteitswet is opgenomen als formeel onderdeel van de begroting. Het zal dus in de begroting van 2021 zo moeten worden opgenomen. De begroting van de rechterlijke macht is wel in orde gemaakt. 

De initiatiefwet is unaniem aangenomen. Dit is volgens Simons mede na eerder overleg met de leiding van het Hof van Justitie zo opgenomen om zo het onafhankelijk functioneren van de rechterlijke macht evenals De Nationale Assemblee en de Rekenkamer te bevorderen. 

De wet is ook in samenwerking met het ministerie van Financiën tot stand gekomen, merkt Simons op. Wel moet het Hof ook een bureau krijgen zoals het parlement en de Rekenkamer, zodat de leiding niet meer met financieel administratieve zaken wordt belast. Deze wet voor het bureau van de Rechterlijke Macht moet nog komen, verduidelijkt Simons. 
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April