Marie Levens: Heleboel kan zonder geld worden gedaan
18 Jul 2020, 07:38
foto
Minister Marie Levens heeft vrijdag het bewind van Lilian Ferrier overgenomen op Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. (Foto's: Raoul Lith)


Minister Marie Levens (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) bedankte bij haar aantreden alle mensen die in deze situatie toch het ministerie hebben laten functioneren. Levens waardeert het hoe leerkrachten die ondanks het feit dat ze niet onderricht waren in het lesgeven via ICT alles gedaan hebben om contact te blijven hebben met hun kinderen. Ook de schoolleiders die met kinderen bezig zijn geweest die geen ICT-mogelijkheden hebben, maar ook de mensen die de afgelopen maanden onder zeer moeilijke omstandigheden, zonder middelen het ministerie hebben gedraaid. “We gaan werken zonder geld. Moni no de. Maar we vertalen vriendschap niet in geld. Als we dat zouden doen, zijn we rijk, want we hebben een verschrikkelijk goede relatie met elkaar.”

Levens meent dat een heleboel zonder geld gedaan worden. Binnenkort zijn er inschrijvingen. Schoolleiders zullen zelf bepalen wie dispensatie krijgt of niet. "We gaan proberen om iedereen in te schrijven, de klassen gaan kleiner worden, hoogst waarschijnlijk gaan we niet iedereen vijf dagen school geven. De schooltelevisie en de schoolradio gaan we weer activeren en ontwikkelen zodat kinderen al thuis kunnen werken. “Verder gaan we ons aan de Covid-regels houden, overal komen er wasbakken, met water en zeep, zodat als de kinderen komen dat stukje veiligheid is geregeld. Ook zullen leerkrachten meer kennis opdoen voor het gebruik van technologische middelen.  Er wordt nog nagegaan wanneer het nieuwe schooljaar zal beginnen", stelt Levens.


Minister Levens spreekt de staf toe. 

De kwaliteit van het onderwijs is belangrijk, benadrukt de minister, "waarbij een van de dingen is dat kinderen ons eigen land beter moeten kennen en wat we willen. Uit het hoofd leren moet eruit, het heeft geen enkele zin. Sommige dingen zoals tafels leer je uit het hoofd omdat het handig is.” Leerlingen moeten volgens haar leren denken. Ook moet er naar de sustainable development goals worden gekeken en ingevoerd worden in het onderwijs. Ook technologie moet worden ingevoerd worden in het onderwijs, stelt de bewindsvrouw. "Hoe kunnen we kinderen opleiden die een probleem kunnen analyseren en oplossen. We hebben zoveel, we kunnen echt oefenen met die kinderen hoe we problemen kunnen oplossen.” zegt Levens.

“Ten eerste onderschrijf ik volledig het voornemen van de huidige president om met iedereen te werken. Het past ook bij mij om met iedereen die wil werken, te werken. Onderwijs heeft geen kleur. Het is niet groen. Onderwijs heeft alle kleuren van de regenbouw en iedereen die zich wil inzetten voor dat kind, voor die student, voor de leerkrachten, voor de schoolleiders, voor de professoren, iedereen die wil werken, moet werken. Het heeft geen zin om de helft van de bevolking thuis te laten zetten.” Iedereen heeft problemen, we gaan ze niet uit de weg. We gaan ze oplossen. Stop niet met het analyseren, maar kom met duidelijke oplossingen.  Vakbonden zijn partners meent Levens. Ze geeft aan dat de vakbonden de afgelopen periode hebben geholpen om onderwijs draaiende te houden.

Levens neemt het bewind over van Lillian Ferrier. Zij hebben vrijdag de protocollaire overdracht getekend. Ferrier geeft aan dat haar opvolger heel veel ervaring heeft op onderwijsgebied internationaal. “Zij heeft jaren ook ons programma van de leningen geweldig goed gemonitord. Nogmaals als ik keek met een vergrootglas naar de uitgave, gaat zij het met een microscoop doen,” zegt Ferrier. Ze wenste de stafleden succes toe en merkte op dat het goed komt.  De afgetreden minister hoopt dat eenieder nog meer zijn verantwoordelijkheden gaat naleven en dat er in openheid en eerlijkheid verder met elkaar gewerkt wordt.

Raoul Lith
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April