Karin Refos ingenomen met 'balans in regering'
18 Jul 2020, 05:44
foto


Karin Refos, initiatiefnemer en projectcoördinator van de campagne 'Balans in 2020' is ingenomen met het aantal vrouwen in de regering Santokhi-Brunswijk. Zes vrouwelijke ministers (35,3%) van een totaal van 17 ministeries hebben zitting in dit nieuwe kabinet. De bewustwordingscampagne wordt succesvol afgesloten.

De Interparlementaire Unie (IPU) heeft recent aangegeven te streven naar een minimum van 30% vrouwen binnen parlementen. Dit met een beoogd percentage van 50 procent in 2030. Het streven was ook op uitvoerend niveau (waaronder de Raad van Ministers) en andere politieke en semi-politieke structuren dit percentage te halen. Wat de balans ten opzichte van deelname van jongeren en “nieuw bloed” in De Nationale Assemblee betreft, is circa 33% van de leden onder de 45 jaar. 

De Ministerraad van de op 16 juli aangetreden regering heeft vrouwen dwars door alle politieke partijen en tevens alleen nieuwe gezichten, een extra effort van het Santokhi-Brunswijk regime. ”Dat is voorheen zeker anders geweest. DNA zat ook op 30 procent vrouwen dwars door alle partijen op 26 mei, maar wij verloren 3 sterke vrouwen uit De Nationale Assemblee (Jennifer Simons, Diana Pokie en Krishna Mathoera), van wie wij twee terugzien in de Ministerraad. Dat kost je dan wat in percentages in DNA. Gelukkig komt er weer een vrouw binnen door opschuiving na Pokie”, zegt Refos. 

Deze campagne liep vanaf januari 2020 en spoorde op vele wijzen vooral jongeren aan om bij de laatst gehouden verkiezing kritisch te kijken naar wie Suriname bestuurt. 
Advertenties