Het gebroken groene hart van Paramaribo
18 Jul 2020, 09:36
foto
Deze week werden milieuactivisten opnieuw opgeschrikt door ontbossing in de Cultuurtuin. (Foto: D. Obergh)


Aangeboden

De Cultuurtuin is een plek waar inwoners van Paramaribo genieten van sport, recreatie, natuurwandelingen en vogels en andere dieren spotten. Er wordt graag gesproken over Suriname als het meest beboste land ter wereld. Wat zegt het over dat ‘groene imago’, wanneer het groene hart van Paramaribo, keer op keer onder druk komt te staan en steeds verder wordt vernietigd? Een plek die in 1903 is opgezet als botanische tuin en waar veel deskundigen bijzonder werk hebben verricht. Vernietiging van de Cultuurtuin leidt niet alleen tot het verlies van een bijzonder stuk groen met zowel natuurlijke als historische waarde midden in Paramaribo, maar ook tot de achteruitgang van de leefbaarheid van onze stad.

Dat stedelijk groen, oftewel groene begroeiing in onze leefomgeving, zoals openbare tuinen, parken, bomen langs straten en bosfragmenten, onvoldoende wordt gewaardeerd in Suriname, is duidelijk. Intussen is er wereldwijd steeds meer erkenning van de voordelen van stedelijk groen voor het menselijk welzijn, ons welzijn. Dit kan reiken van voedselproductie, kruiden en medicinale planten, verkoeling van de omgeving, het tegengaan van wateroverlast, het breken van harde windvlagen, tot recreatie en ontspanning (inclusief onze mentale en fysieke gezondheid), een gevoel van verbondenheid binnen een gemeenschap, educatie en biodiversiteit.

Daardoor is stedelijk groen ook een belangrijk aspect voor een leefbare stad, wijk of omgeving, oftewel, voor een prettig vertoeven. Het is niet zonder reden dat stedelijk groen terug te vinden is in de Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties: Doel 11 –Duurzame steden en gemeenschappen.

Het continue plaatsen van economisch of individueel gewin boven stedelijk groen zal ons op termijn duur komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van klimaatverandering. De goedkoopste en simpelste oplossing tegen extreme temperaturen en weersomstandigheden blijft nog altijd om bomen en planten in te zetten en te behouden.

Het op een juiste manier inzetten van stedelijk groen vergt kennis en kunde over o.a. ruimtelijke planning en urbaan ontwerp, maar ook over onderhoud en het kiezen van geschikte boomsoorten. Daarnaast is het institutioneel kader in Suriname voor ‘stedelijk groen’ drastisch toe aan versterking en een verbeterde coördinatie.

Voor de Cultuurtuin in het bijzonder dienen zaken zoals transparantie in de grondzaken, het permanent stopzetten van gronduitgifte en bouw in de Cultuurtuin, onderhoud en controle verbeteren, regels duidelijk zichtbaar maken en de Cultuurtuin te herstellen in haar oude glorie, zo spoedig mogelijk opgepakt te worden. Met een nieuw ministerie voor Milieu, is het hopen dat er structureel meer aandacht komt voor de natuur en het milieu, ook in onze directe leefomgeving. We moeten beter beseffen wat groen in onze leefomgeving kan betekenen, niet slechts als een stukje natuur, maar ook ten behoeve van de kwaliteit van ons leven. 

Zo in de 21e eeuw, met alle uitdagingen van dien, is het ernstig achterhaald om bomen en ander groen slechts te zien als obstakels en te  streven naar economisch gewin voor enkelen. Het wordt hoog tijd dat we gaan inzien dat we MET groen in gedachten vooruit moeten denken, en daar vooral ook naar handelen en investeren. The right tree in the right place zal ons op lange termijn kosten besparen, de kwaliteit van leven in Paramaribo verbeteren en dus veel meer mensen ten goede komen.

Paramaribo Groen, dat moeten we samen DOEN
Lisa Best
Milieudeskundige en bezorgde burger


Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April