India noteert meer dan 1 miljoen infecties
17 Jul 2020, 15:50
foto

Een gezondheidswerker in beschermende kleding neemt een swab van een vrouw voor een sneltest op het coronavirus bij een controlepost in Ahmedabad, India. Foto: Reuters)


India is vandaag, vrijdag, het derde land ter wereld geworden dat meer dan een miljoen gevallen van het nieuwe coronavirus registreerde. Alleen de Verenigde Staten en Brazilië hebben er meer. Het aantal steeg toen de infecties zich verder verspreidden naar het Indiase platteland en kleinere steden.

Gezien de Indiase bevolking van ongeveer 1,3 miljard, zeggen experts dat één miljoen relatief laag is, maar dat het aantal de komende maanden aanzienlijk zal toenemen naarmate het aantal tests toeneemt. Het gezondheidszorgsysteem dat al op de rand staat, zal in de komende tijd dus verder wordt belast.

De pandemie heeft zich in de afgelopen weken enorm verspreid buiten de grootste steden. India passeerde vorige week Rusland als het op twee na meest geïnfecteerde land.

De autoriteiten hebben deze week in verschillende deelstaten nieuwe afsluitingen opgelegd en nieuwe inperkingszones aangewezen. De grotendeels landelijke deelstaat Bihar in het oosten en de zuidelijke technische hub Bengaluru, waar de infecties zijn toegenomen, vallen onder de gebieden die nieuwe beperkingen hebben opgelegd. Maar ambtenaren hebben moeite om de afsluitingen af ​​te dwingen en mensen binnen te houden.

India registreerde vrijdag 34.956 nieuwe infecties, waarmee het totaal op 1.003.832 kwam, met 25.602 sterfgevallen als gevolg van Covid-19, zo bleek uit gegevens van het federale ministerie van Volksgezondheid. Met een bevolking van minder dan een derde van India, heeft de Verenigde Staten 3,6 miljoen infecties en Brazilië zo'n twee miljoen.
Epidemiologen zeggen dat India nog waarschijnlijk maanden verwijderd is voordat het zijn hoogtepunt bereikt.

"De komende maanden zullen we ongetwijfeld steeds meer gevallen zien, en dat is de natuurlijke ontwikkeling van elke pandemie", zegt Giridhar Babu, epidemioloog bij de non-profit Public Health Foundation of India. "Naarmate we verder gaan, moet het doel een lagere sterfte zijn", zei hij. "Een cruciale uitdaging waarmee staten te maken krijgen, is hoe ziekenhuisbedden rationeel kunnen worden toegewezen."

In de afgelopen vier maanden heeft de pandemie in India ernstige hiaten blootgelegd in het gezondheidszorgsysteem van het land, dat één van de slechtst gefinancierde is. Jarenlang is er een tekort aan dokters en ziekenhuisbedden.

De Indiase regering heeft een strikte afsluiting verdedigd die ze in maart had opgelegd om de verspreiding van het virus in te dammen. Ze zei dat ze de sterftecijfers laag heeft gehouden en tijd heeft gegeven om de gezondheidsinfrastructuur te verbeteren. Maar deskundigen op het gebied van de volksgezondheid zeggen dat er tekorten blijven bestaan ​​die de komende maanden hard kunnen aanslaan.

Miljoenen arbeidsmigranten, die in maart in de steden waren gestrand door de afsluiting, maakten lange reizen te voet naar huis. Sommigen stierven onderweg terwijl anderen zonder werk of loon vertrokken.

Verschillende deelstaten, waaronder Bihar, waarnaar veel van de migranten zijn teruggekeerd, zijn de afgelopen weken getuige geweest van een golf van infecties, aangezien de afsluiting is versoepeld om een ​​verslechterende economie te redden.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March