S&P: Suriname blijft in gevarenzone ondanks upgrade
16 Jul 2020, 23:30
foto


Ofschoon ook kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) Suriname een opwaardering geeft, blijft het land onder de noemer 'non-investment grade'. S&P verhoogt haar beoordeling van 'SD' (Status Default) naar 'CCC' voor schulden in vreemde valuta. Net als Fitch Ratings wijzigt S&P zijn beoordeling op basis van de herschikking van het aflossingsschema van de US$ 125 miljoen lening.

De lening is vorig jaar via Oppenheimer Funds aangegaan om de achterstallige schulden aan Alcoa te betalen en om de Afobakadam in Surinaamse handen te krijgen. De obligatie die onder slechte financieringsvoorwaarden is aangegaan, breekt Suriname zwaar op. De laatste weken kwam het land in een rollercoaster terecht in zijn pogingen om te voldoen aan de aflossingsvoorwaarden. Het lukte de autoriteiten om de rente af te lossen, maar aan de deelbetaling kon de regering niet voldoen. Op voorstel van de regering zijn de obligatiehouders meegegaan met een herstructurering van het aflossingsschema.

En het is deze herstructurering die voor de kredietbeoordelaars reden tot upgrading geeft. S&P geeft zelfs stabiele vooruitzichten met de mogelijkheid dat er in de komende zes tot twaalf maanden evenwicht komt met nieuwe financiering om de begroting te ondersteunen. De kans is ook dat het land niet over voldoende liquiditeiten beschikt om te voldoen aan zijn buitenlandse of lokale schuldeisers.

S&P verhoogt ook het vermogen van het land om zijn schuld van US$ 550 miljoen (Bond-2026) terug te betalen met een stapje, van 'CCC-' naar 'CCC'. De ratings kunnen verder worden verhoogd als de nieuwe regering maatregelen neemt om de economie opnieuw op gang te brengen en hervormingen doorvoert die de kredietverleners het vertrouwen geven om Suriname nieuwe leningen te geven om zijn begroting te ondersteunen. S&P vindt dat de risico's om de schulden af te betalen, zijn afgenomen.
Advertenties