Burgerlijke uitzonderingstoestand met een maand verlengd
10 Jul 2020, 20:00
foto
Assembleevoorzitter Ronnie Brunswijk heeft zijn eerste openbare vergadering vandaag geleid. Maandag is hij kandidaat voor het vicepresidentschap. (Beeld: DNA)


In alle haast is vandaag besloten om een openbare vergadering te houden, waarbij de burgerlijke uitzonderingstoestand is verlengd met een maand. De regering wilde de termijn met drie maanden verlengen. De uitzonderingstoestand is op 9 juli vervallen. Namens de coalitiefractie, zei Asiskumar Gajadien, dat hij eerst een evaluatie wil hebben voordat de termijn verder verlengd wordt. De vergadering werd geleid door Assembleevoorzitter Ronnie Brunswijk. De pers was niet geconvoceerd voor deze spoed openbare vergadering. 

De burgerlijke uitzonderingstoestand is met 40 algemene stemmen verlengd naar 9 augustus 2020. Op 8 april 2020 is de wet ter uitvoering van artikel 72 c van de grondwet met betrekking tot afkondiging van de burgerlijke uitzonderingstoestand in verband met de Covid-19 pandemie (Wet Uitzonderingstoestand Covid-19), aangenomen.

Gajadien merkte op dat volgende week een nieuwe regering aantreedt. Er moet binnen een maand een evaluatie komen en er moet verantwoording afgelegd worden over hoe de middelen zijn gebruikt. In overleg met de nieuwe regering zal nagegaan worden of er een andere wet tot stand moet komen of deze verder verlengd zal worden. Het heeft volgens Gajadien geen zin om nu een discussie te voeren met de huidige regering. Nu moet de samenleving en de regering beschermd worden, vandaar het voorstel om de uitzonderingstoestand met een maand te verlengen.

Assembleelid Rabin Parmessar (NDP) merkte op dat als er inhoudelijke principiële bezwaren zijn, dan moet de wet nu gewijzigd worden, want er is een regering nu. Hij merkte op dat er een praktische oplossing is gekozen om de uitzonderingstoestand te verlengen. Marinus Bee (ABOP) voerde aan om vandaag de inhoudelijke discussie niet te voeren. De tijd is verstreken, nu moet er een verlenging van een maand komen. Na de evaluatie en nieuwe beleidsinzichten zal de discussie gevoerd worden. Bee merkte op dat de Covid-19 situatie buiten de politieke sfeer moet worden gelaten. 

Chan Santokhi (VHP) zei dat er nu een vacuüm is ontstaan, waardoor zaken niet legaal zijn. Daarom moeten de maatregelen een legale status hebben, vandaar dat doorgegaan moet worden nog een maand. In twee weken is het volgens Santokhi, die aankomend president is, om de evaluatie te plegen. NDP-fractieleider André Misiekaba vindt dat er afgestemd is in de huishoudelijke vergadering in een goede sfeer. Hij merkte op dat Gajadien doorgaat op de oude voet en inhoudelijke opmerkingen heeft gemaakt over de wet. Dan moet de wet maar gewijzigd worden, stelde Misiekaba. 

Uiteindelijk is de zaak gesust en iedereen is meegegaan met de verlenging van een maand omdat het om een zeer serieuze zaak gaat. Vicepresident Ashwin Adhin merkte op dat het gevaar nog niet is geweken. Er zijn nog hotzones. De regering is meegegaan met een maand omdat de inkomende regering de ruimte voor evaluatie moet krijgen.  
Advertenties