Burgerlijke uitzonderingstoestand vervallen (update)
10 Jul 2020, 04:41
foto
Spoedconvocatie van De Nationale Assemblee voor vanmiddag. De Wet Uitzonderingstoestand Covid-19 wordt besproken.


De burgerlijke uitzonderingstoestand is sinds gisteren vervallen. De Nationale Assemblee heeft de mogelijkheid om deze nog een keer met drie maanden te verlengen. Vicepresident Ashwin Adhin, die ook voorzitter is van het Covid-19 crisismanagementteam, heeft pas donderdag namens de regering aan de Assembleevoorzitter Ronnie Brunswijk gevraagd om de termijn te verlengen. 

De Nationale Assemblee heeft voor vandaag 13.30 uur een huishoudelijke vergadering gepland. Op de agenda staat bespreking van de Wet Uitzonderingstoestand Covid-19. Er is een vacuüm ontstaan nu. De huidige coalitie die nu voor verlenging moet zorgen, had niet vóór deze wet gestemd. De nieuwe parlementaire commissie heeft later op de dag ook een onderhoud met het Covid-managementteam onder leiding van Danielle Veira. 

De Wet Uitzonderingstoestand geldt van 9 april tot 9 juli. 

Op basis van deze wet zijn er maatregelen getroffen, waaronder ook de avondklok die van 22.00 tot 5.00 uur geldt. Nu zijn de maatregelen niet gedekt door de wet en zijn in feite vervallen. Dagelijks zijn er nog besmettingen met het coronavirus van rond de 20, met af en toe pieken. Hoewel het onderwijsproces voor examenklassen is herstart, geldt dit niet voor leerlingen van oost-Suriname en het binnenland. Hier is er veel onbegrip over. 

U kunt de brief van de vicepresident hier downloaden. 
pdf-icon.gif BRIEF_VP_dd_9_juli_2020.pdf                
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April