Havana komt tot leven zonder toeristen
04 Jul, 13:16
foto
Een medewerker van een staatstaxi geeft een handontsmettingsmiddel aan een passagier in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


De Cubaanse hoofdstad kwam op vrijdag weer tot leven na meer dan drie maanden van afsluiting, maar er waren geen tekenen van toeristen in de rustige straten van Havana, terwijl bewoners zich zorgen maakten over tekorten aan voedsel en andere basisgoederen. De stad met 2,2 miljoen inwoners aan de Caribische kust is de laatste van de provincies van Cuba die fase één van een drie fasen proces naar een nieuwe norm ingaat. Vrijwel alle andere provincies begonnen vrijdag aan fase twee.

De inwoners van Havana konden weer gebruik maken van het openbaar vervoer en privétaxi's, naar het strand en andere openluchtrecreatiecentra gaan en genieten van de beroemde Malecon-oprit langs de kust. Cuba sloot zijn luchthavens in maart en hoewel sommige hotels open zijn op resorts op geïsoleerde eilandjes, is er geen indicatie wanneer Havana en andere steden buitenlandse bezoekers zouden toestaan ​​terug te keren.

"Het is alsof we beetje bij beetje de schone lucht inademen die we hebben gemist", zegt dierenarts Norma Hernandez, die een kamer verhuurt aan toeristen om rond te komen. "Vanuit economisch oogpunt is de pandemie voor mij verschrikkelijk geweest, maar ik hoop dat alles weer normaal wordt."

Maandenlang leek de eens zo bruisende hoofdstad te worden achtervolgd door weinig verkeer en geen nachtleven. Sombere bewoners sjokten op zoek naar voorraden en wachtten vaak uren om ze te kopen. Nu kunnen ze uit eten gaan en wat drinken, al blijven sociale afstand nemen en het dragen van maskers verplicht. Facultatieve medische en andere diensten worden hervat.

Horecamedewerkster Yajaira Pulido zei dat ze het geweldig vond om langs de Malecon te joggen. "Ik ben heel blij, want nu kun je voorzichtig naar het strand gaan en de kinderen naar buiten meenemen," zei ze.

Er zijn deze maand slechts een handvol gevallen van Covid-19 gemeld, op enkele na waren er contacten van eerder bevestigde gevallen in Havana. Het grootste deel van het eiland, de thuisbasis van 11,2 miljoen inwoners, is al meer dan een maand vrij van de ziekte.

In elke fase van de heropening kan de capaciteit op locaties toenemen van aanvankelijk 50 procent. Interprovinciaal transport begint in fase twee, terwijl de scholen in september openen. "Er is geen tegenstrijdigheid tussen volksgezondheid en openstelling van de economie. De tweede kan niet zonder de eerste", zei president Miguel Diaz-Canel onlangs.

Economische crisis

Moraima Cabrera Delgado, eigenaar van het Bom Apetite Restaurant, dat zich richt op toeristen en de lokale bevolking, zei dat ze zich opmaakte te openen. Veiligheidsmaatregelen omvatten een sneltest voor het personeel en een elektronisch menu. "Nu zullen we problemen hebben met de bevoorrading. Bijna iedereen met bedrijven is het daar mee eens. We zullen het aanbod aanpassen aan wat er is en hopen dat de dingen verbeteren", zei ze.

Dat kan even duren. De autoriteiten hebben gewaarschuwd dat het Caribisch gebied te maken krijgt met een daling van bijna 10 procent in economische activiteit en jaren van crisis. Meer nog, zeggen ze, vanwege sancties van de Verenigde Staten.

Cuba slaagde er niet in om geherstructureerde schulden en leveranciers te betalen voordat de pandemie het toerisme en andere geldschieters had ingeslagen, als gevolg van strengere Amerikaanse sancties en de economische ellende van de bondgenoot Venezuela.

Cuba's economie in Sovjet-stijl importeert tweederde van zijn voedsel, de helft van de brandstof en grondstoffen voor zo ongeveer al het andere. Tekorten, variërend van voedsel en brandstof tot producten voor persoonlijke hygiëne, medicijnen en landbouw, begonnen een jaar geleden en zijn chronisch geworden.

"Het zal erger worden. Het is al erg moeilijk met eten", zei een senior manager van de door de staat gerunde restaurants in Havana. Hij verzocht om anonimiteit.

Tuesday 11 August
Monday 10 August
Sunday 09 August