PALU-voorzitter: Betaling twk's is gebrek respect voor volk
27 Jun 2020, 04:41
foto
Jim Hok, voorzitter van de PALU.


"Dat de president, ondanks de sociale en financiële noden en ondanks alle protesten toch heeft besloten al die twk’s aan ministers en adviseurs betaalbaar te stellen, is natuurlijk bijzonder bedroevend. De president had overigens zelf ook al geconstateerd dat geen van die personen die nu de twk krijgen, dat feitelijk nodig had." De voorzitter van de PALU, Jim Hok, vindt dit een bevestiging van de mateloze arrogantie van de regerende partij, welke al ruim voor de verkiezingen zichtbaar was geworden. 

De scherpe afwijzing door het kiezersvolk moet als een enorme dreun zijn aangekomen bij de leiding van het land. Vandaar dat men moet hebben gedacht, ‘nu we de (regeer)macht hebben verloren, wat kan azijn dan nog zuurder maken?’ Bijna alsof men ‘wraak neemt’. En daarmee wordt duidelijk hoe diep wij in Suriname zijn gevallen. Volgens de ondervoorzitter van de NDP, Ramon Abrahams, zou ook de vertrekkende Nieuw Front-regering Venetiaan III, dezelfde soort handelingen hebben gepleegd in 2010. Op vragen van journalisten adviseerde hij hen om maar te gaan studeren op wat die Front-regering zou hebben gedaan. Hiermee gaf hij toe dat de NDP-regering ook op dit vlak geen verbetering heeft kunnen brengen. Want was het niet juist om dit soort zaken dat het volk in 2010 tegen de Nieuw Front-regering had gestemd in de hoop dat er een grondige beleidswijziging zou komen onder de NDP?

Dit zal volgens de PALU ook een waarschuwing moeten zijn voor de coalitie die zich opmaakt om het roer over te nemen. Het volk wil geen herhaling van dit soort toestanden. "We moeten straks niet weer horen ‘…ja, maar zij hebben dat toen ook gedaan!’ Laat iedereen zich daarop voorbereiden. Want juist omdat het volk dat niet langer kon aanzien, juist daarom is er zo massaal gestemd tegen de zittende regering en is deze coalitie mogelijk gemaakt. En dan dienen wij ervoor te waken dat zulke taferelen zich herhalen. Misschien dat een snelle aanname van een wet op Openbaarheid van Bestuur en het Enquêterecht van DNA een bijdrage kunnen leveren. Maar zoals de PALU al vaker heeft gesteld, wetten alleen veranderen natuurlijk nog niets. Het getuigt ook van politiek fatsoen van regerende politici om na de verkiezingen na te laten besluiten te nemen die verregaande (o.a. financiële) gevolgen hebben voor het land. Maar daarvoor zullen die politici ook de wil moeten hebben om het belang van de samenleving voorop te plaatsen," stelt PALU-voorzitter Jim Hok. 

Advertenties