India: Meer dan 100 doden door blikseminslagen
26 Jun 2020, 12:39
foto
Blikseminslagen tijdens de moessonregens in India zijn normaal. In de afgelopen dagen zijn meer dan 100 mensen in Noord-India gedood door de bliksem.


Meer dan 100 mensen in Noord-India zijn de afgelopen dagen gedood door tientallen blikseminslagen in twee deelstaten. Het rampenbeheerteam in de oostelijke deelstaat Bihar zei dat er 83 doden vielen, terwijl nog eens 20 met verwondingen in het ziekenhuis lagen. In het naburige noordelijke Uttar Pradesh worden nog eens 22 doden gemeld en 12 gewonden.

Blikseminslagen komen veel voor in India tijdens zware moessonregens. Vooral het noordelijk deel van het land moet het vaker zwaarder ontgelden. Ondertussen hebben de regen en onweersbuien op grote schaal schade veroorzaakt aan bomen en eigendommen. De autoriteiten hebben inwoners gewaarschuwd dat ze waakzaam moeten zijn en binnen moeten blijven, omdat meteorologen meer slecht weer voorspellen.

Premier Narendra Modi zei dat er hulp wordt geleverd en betuigt zijn medeleven met de families van de slachtoffers. De twee deelstaten hebben een compensatie van 400.000 rupees (US$ 5.300) aangekondigd voor elke dodelijke slachtoffer.

Lakharmeshwar Rai, de minister van Bihar voor rampenbeheer, vertelde AFP dat dit één van de hoogste dodencijfer was voor bliksem die de deelstaat de afgelopen jaren had geregistreerd. Meer dan de helft van de doden was in de noordelijke en oostelijke districten van de deelstaat, zei hij.

In Uttar Pradesh vielen de meeste doden in de wijk Deoria, dicht bij de grens met Nepal en de heilige stad Prayagraj, zeggen de autoriteiten.

Volgens het National Crime Records Bureau werden in 2018 in India meer dan 2.300 mensen door de bliksem gedood en sinds 2005 sterven er elk jaar minstens 2.000 mensen bij blikseminslagen.

Eén van de redenen die worden genoemd voor het hoge aantal sterfgevallen is het grote aantal mensen dat buitenshuis in India werkt in vergelijking met andere delen van de wereld, waardoor ze kwetsbaarder worden.

Maar een verandering in meteorologische patronen die langere periodes van droog weer hebben gezien tussen periodes van stortregens, heeft geleid tot meer blikseminslagen, zei de Climate Resilient Observing Systems Promotion Council vorig jaar in een rapport. Tussen 1 april en 31 juli 2019 meldde Bihar 225.508 gevallen van blikseminslagen en Uttar Pradesh 322.886 inslagen met 394 doden, zei het.

In 2018 registreerde de Zuid-Indiase deelstaat Andhra Pradesh 36.749 blikseminslagen in slechts 13 uur.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April