Laboratorium BOG krijgt WHO-accreditatie
26 Jun 2020, 10:40
foto
Karen Lewis-Bell vertegenwoordiger van de PAHO/WHO in Suriname overhandigt de documenten aan minister Antoine Elias van Volksgezondheid.


De Wereldgezondheids- 
organisatie (WHO) heeft het Centraal Laboratorium van het Bureau Openbare Gezondheidsdienst benoemd tot het Nationaal Influenza Center. Het Centraal Laboratorium is daarmee nu een lid van de WHO Global Influenza Surveillance and Response System.

Karen Lewis-Bell vertegenwoordiger van de PAHO/WHO in Suriname heeft op donderdag de formele documenten en de Terms of Reference (ToR) van deze erkenning overhandigd aan minister Antoine Elias van Volksgezondheid. Elias complimenteerde het BOG met het behalen van deze mijlpaal en bedankte de PAHO voor haar ondersteuning in het geheel.

Ook Lewis- Bell merkte dat het team zich sinds februari naast Covid-19 ook op influenza en het behalen van dit mijlpaal concentreerde. Het is het Centraal Laboratorium in een zeer moeilijke periode met een Covid-19- pandemie gelukt om zich te bewijzen. Lewis-Bell hoopt de sterke samenwerking met het Influenza team te kunnen voortzetten.

Merril Wongsokarijo, hoofd van het Centraal Laboratorium, zegt dat zij zeer vereerd en trots zijn om deel uit te maken van het NIC-netwerk van de WHO en om direct onder toezicht van de WHO te werken aan de bewaking van het Influenza laboratorium in Suriname.

"Sinds de opening van het nieuwe gebouw van het Centraal Laboratorium in 2009 bereikten we onze eerste mijlpaal in 2010 toen we de ISO 9001-2008-certificering ontvingen. Onze volgende mijlpaal was de ISO-15189-accreditatiestatus in 2016 en  op donderdag 24 juni 2020, zijn we er, na veel inspanning van het laboratoriumpersoneel, in geslaagd om als NIC in Suriname te worden en te functioneren."

Wongsokarijo stelt dat het Centraal Lab als NIC niet alleen ervoor zal zorgen dat het het belangrijkste punt en het verantwoordelijk instituut is als het gaat om de bewaking van het grieplaboratorium, maar dat dit er ook voor zal zorgen dat alle andere diensten en capaciteiten zoals nu Covid-19 worden versterkt.

Elias zegt dat dit niet het eerste mijlpaal is voor het BOG. Enkele maanden terug, toen Covid-19 Suriname aandeed, was het Centraal Laboratorium het eerste laboratorium in het Caribische gebied dat besmettingen met het nieuwe coronavirus kon vaststellen. Daarnaast is dit lab ook geaccrediteerd voor de diagnostiek van HIV (ELISA), Microbacteriologie (Microscopie), Malaria (Microscopie) en Darmparasieten (Microscopie). Het Centraal Laboratorium is nu bezig de ISO – 17025 binnen te halen om ook de afdeling Chemie als geaccrediteerd lab te hebben.

De bewindsman die aan het einde van zijn periode zit, zegt dat er een heel plan is opgesteld om het BOG beter tot zijn recht te laten komen. Ook in deze periode van pandemie heeft het BOG zijn bestaansrecht bewezen. De minister hoopt dat zijn opvolger het plan van het BOG zal doorvoeren.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April