India: In strijd met afspraken, China zet troepen langs grens
25 Jun 2020, 22:05
foto
Indiase legervrachtwagens rijden over een snelweg die naar Ladakh leidt, bij Gagangeer in het district Ganderbal in Kashmir. (Foto: Reuters)


China heeft grote aantallen troepen en wapens ingezet langs een betwiste Himalaya-grens in strijd met bilaterale overeenkomsten, zei het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. Hij beschuldigt Beijing ervan de spanningen te hebben opgevoerd, wat resulteerde in een dodelijk treffen vorige week.

"De kern van de zaak is dat de Chinese kant sinds begin mei een groot contingent aan troepen en bewapening langs de LAC verzamelde", zei de woordvoerder van de minister, Anurag Srivastava in een briefing in New Delhi, verwijzend naar de Line of Actual Control, de de facto grens.

"Dit is niet in overeenstemming met de bepalingen van onze verschillende bilaterale overeenkomsten", zei hij, met inbegrip van een verdrag uit 1993 dat voorschrijft dat beide partijen de grensinzet beperkt zullen houden.

China heeft India de schuld gegeven van de botsing - de dodelijkste tussen de twee nucleair bewapende buren gedurende minstens vijf decennia - en zei dat Indiase troepen Chinese officieren en soldaten hebben aangevallen.

Als reactie op de toegenomen Chinese aanwezigheid vorige maand, heeft India ook een groot aantal troepen langs de LAC ingezet, zei Srivastava, wat leidde tot confrontaties in de Ladakh-regio van de westelijke Himalaya.

Op 15 juni vochten Indiase en Chinese troepen enkele uren in de Galwan-vallei, waarbij ze stenen en stokken met daarin ingebedde spijkers gebruikten om elkaar te slaan, waarbij 20 Indiase soldaten werden gedood en ten minste 76 anderen gewond raakten. China heeft niet bekendgemaakt hoeveel slachtoffers er onder zijn troepen zijn gevallen.


Een Maxar WorldView-3-satellietbeeld toont een Chinese basis van het Volksbevrijdingsleger in de omstreden Galwan-vallei.

Nadat hogere militaire commandanten deze week besprekingen hielden, zijn beide partijen overeengekomen hun troepen aan de betwiste grens terug te trekken. Maar in satellietbeelden beoordeeld door Reuters, lijkt China nieuwe structuren te hebben toegevoegd in de buurt van de plaats van de botsing in de Galwan-vallei, waarvan India zegt dat het aan zijn kant van de LAC staat. Deze omvatten gecamoufleerde tenten of overdekte gebouwen en een mogelijk nieuw kamp in aanbouw met muren of barricades.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April