Santokhi: Regeermacht wordt medio juli overgedragen
25 Jun 2020, 12:54
foto
VHP-voorzitter, aankomende president, Chan Santokhi, aan het woord op de persconferentie van de 'nieuwe coalitie' in 'de Olifant'. (Foto: René Gompers)


De nieuwe coalitie zal midden juli de regeermacht overnemen. Dit heeft de aankomende president, Chan Santokhi, zojuist meegedeeld op een gezamenlijke persconferentie van de leiders van de VHP, ABOP, NPS en PL in 'de Olifant'. Er is constant overleg met president Desi Bouterse, minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en anderen voor een geruisloze overdracht. Gisteravond was er volgens Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, een onderhoud met de president. 

Santokhi zei dat hij geen exacte datum zal noemen van overdracht van de macht, maar de afspraken zijn gemaakt over medio juli. Maandag komt de nieuwe Assemblee bijeen, waarbij de voorzitter en vicevoorzitter zullen worden gekozen. Dan zal het traject uitgezet worden voor het kiezen van de president en de vicepresident. Dat zal heel snel gebeuren, gezien het streven om zo snel mogelijk het bestuur van het land over te nemen. 

De nieuwe leiders zijn bezig op basis van het vertrouwen dat ze hebben, financiële problemen op te lossen. Zo is ruim US$ 6 miljoen betaald aan de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Dit was nodig om 'default-status' te voorkomen. Indien Suriname internationaal de kredietwaardigheid verliest, zullen ook de banken geen zaken kunnen doen met internationale financiële instellingen. 

Binnen een week moet er nog US$ 23 miljoen gevonden worden voor aflossing van de rente van de Oppenheimer obligatie. Verder moet een deel van de lening worden afbetaald die via Oppenheimer is genomen voor aflossing aan Alcoa, die te maken heeft met schulden die betaald moesten worden voordat de Afobakadam kon worden overgenomen. Santokhi deelde mee dat met Hoefdraad gesproken wordt met banken en internationale instellingen. De banken willen ook weten wat de visie is van de toekomstige regeerders. Santokhi voerde aan de nieuwe coalitie op dit moment geen status heeft. De regering moet zaken officieel in orde maken. 
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April