PAHO-directeur: 226.000 Covid-19-doden in regio
25 Jun 2020, 06:40
foto
Carissa Etienne, directeur van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie spreekt met de media tijdens een bijeenkomst van ministers van Volksgezondheid van het handelsblok Mercosur in Montevideo, 3 februari 2016. (Archieffoto: Reuters)


Bijna de helft van alle Covid-19-gevallen wereldwijd is te vinden in de Amerika's en de cijfers blijven stijgen, zei Carissa Etienne, de regionale directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie voor Amerika, woensdag. Op 23 juni zijn er meer dan 4,5 miljoen gevallen van Covid-19 en 226.000 sterfgevallen gemeld in Amerika, zei ze in een virtuele briefing vanuit Washington.

Alleen al in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn de gevallen verdrievoudigd van 690.000 een maand geleden tot 2 miljoen. Er is nu explosieve verspreiding in Midden-Amerika en in Zuid-Amerika. Vanaf dit weekend overschreed Brazilië meer dan 1 miljoen Covid-19-gevallen en voegde het zich bij de Verenigde Staten als het enige andere land ter wereld met gevallen in de zeven cijfers.

Etienne zei dat het Caribisch gebied het beter deed, maar met hotspots op de grens van Haïti en de Dominicaanse Republiek, evenals in een gebied dat Guyana, Suriname en Frans-Guyana omvat.

Brazilië, het zwaarst getroffen land in Latijns-Amerika, heeft de afgelopen weken het aantal tests uitgebreid, maar doet nog steeds niet genoeg, zei Marcos Espinal, directeur van overdraagbare ziekten van de Pan-American Health Organization (PAHO) van de WHO. "Brazilië doet nog steeds niet 10.000 tests per miljoen inwoners. Dat moet worden verhoogd", zei hij.

Hoewel de aanbeveling van de WHO tegen niet-essentiële reizen van kracht blijft, zijn de beslissingen over reizen aan de regering van elk land, zei PAHO-directeur van gezondheidsnoodsituaties, Ciro Ugarte. "Er bestaat niet zoiets als nul risico. Er is altijd risico. Op dit moment bestaat er geen middel om te beslissen wie wel en wie niet in het vliegtuig mag stappen."

Etienne zei dat de regio realistisch moet zijn en zich moet aanpassen aan een nieuwe manier van leven met Covid-19. "Bij gebrek aan effectieve behandelingen of een algemeen verkrijgbaar vaccin, verwachten we dat we de komende twee jaar in Amerika regelmatig terugkerende Covid-19-uitbraken zullen ervaren, die kunnen worden afgewisseld met periodes van beperkte overdracht."

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April