Curaçao: Rellen, plunderingen en uitgaansverbod
25 Jun 2020, 01:11
foto
De demonstranten eisen het aftreden van de regering Rhuggenaath van Curaçao.


Het was woensdag onrustig in Willemstad, Curacao. Jongeren hebben ruiten ingeslagen en plunderden winkels in het centrum van Willemstad. Vuilcontainers zijn in brand gestoken, terwijl een politieauto in Punda werd omgekanteld en in de fik werd gestoken. De politie heeft waarschuwingsschoten gelost en heeft ook een aantal personen gearresteerd. De minister van Justitie heeft een uitgangsverbod uitgevaardigd voor de wijken Punda en Otrabanda. Tot vrijdagochtend 6 uur wordt niemand in de binnenstad toegelaten.

De gewelddadigheden in het centrum begonnen toen boze burgers en personeel van het vuilverwerkingsbedrijf Selikor in een protestmars liepen naar Fort Amsterdam om het aftreden van de regering Rhuggenaath en nieuwe verkiezingen te eisen. De werknemers van het vuilverwerkingsbedrijf hadden gisterochtend te horen gekregen dat er zou worden afgevloeid en dat de dienstverlening zou worden aangepast, omdat de overheid haar reguliere bijdrage niet heeft betaald.


Het centrum van Willemstad, Curaçao was het toneel van plunderingen en onrust.

De rellen begonnen nadat speciale politie-eenheden het plein voor Fort Amsterdam hadden ontruimd, nadat er met projectielen naar de politie werd gegooid en auto's werden vernield. De politie was genoodzaakt om waarschuwingsschoten te lossen.

In de loop van de avond had de onrust zich ook verplaatst naar de buitenwijken. Volgens de minister van Justitie gaat het niet om betogers, maar om jongeren die aangesloten zijn bij bendes. Op een persconferentie gisteren vroeg in de avond zei justitieminister Quincy Girigorie dat korpschef Mauricio Sambo zijn ontslag heeft aangeboden. Het ontslag is aanvaard. Volgens de bewindsman hadden de betogers nooit het plein van Forti mogen betreden en kan die fout worden toegeschreven aan de korpschef.

Het plein van Forti is de plaats waar de regering en de gouverneur van Curacao zetelt.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April