VEAPS wil ommekeer van agrarisch overheidsbeleid
24 Jun 2020, 23:13
foto


De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) wenst een ommekeer van het agrarisch overheidsbeleid. De belangengroep heeft bij een digitale ontmoeting met Chandrikapersad Santokhi, Ronny Brunswijk, Jerrel Pawiroredjo en Robert Soentik van de samenwerkende partijen VHP, ABOP, NPS en PL, aangegeven uit te kijken naar een verbeterd en geprofessionaliseerd beleid, waarbij de private sector en alle relevante stakeholders in de waardeketen groenten en fruit, betrokken zijn.

Volgens de VEAPS is het traject vanaf midden 2019 ingezet door minister Rabin Parmessar. “Uit ons verleden is gebleken dat door a-nationaal optreden van beleidsmakers en ambtenaren de effecten voor de agrarische sector enorm kunnen zijn. Absolute dieptepunt is dat sinds 2016 LVV op de hoogte was van gewijzigd EU-beleid dat inging eind 2019.” De VEAPS meent dat het door nalatigheid van LVV komt dat Suriname zich niet op tijd kon voorbereiden op de nieuwe EU-regels. Dit heeft geleid tot het verbod voor de export van verse sopropo vanaf december 2019.

In een persbericht somt de VEAPS de hoofdlijnen op die zij in het beleid terug wil zien. De VEAPS zegt verheugd te zijn dat in de verkiezingsprogramma’s van de 4 partijen er prominent aandacht wordt geschonken aan de agrarische ontwikkeling gericht op voedselzekerheid en de export. Onder meer wil de organisatie continuering en verbetering van goed agrarisch beleid, versterking van LVV in het algemeen en specifiek de National Pant Protection Organization (NPPO).

In het kader van de Covid-19-pandemie, vraagt de VEAPS ook om instellen van een Covid-19-noodplan met een ondersteuningspakket en voorzieningen voor de bestaande leningen en schulden van agrarische ondernemers en eventueel de aanwending van SAMAP hiervoor. De organisatie zegt verder het regeerbeleid kritisch te zullen blijven volgen.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March