IMF voorspelt wereldwijd zwaardere recessie
25 Jun 2020, 11:37
foto


De coronaviruspandemie heeft grotere en diepere schade aan de economische activiteit veroorzaakt dan eerst werd gedacht, zei het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag. Het heeft de instelling ertoe aangezet haar wereldwijde prognoses voor 2020 verder te verlagen.

Het IMF zei dat het nu verwacht dat de wereldwijde groei van 2020 met 4,9% zal krimpen, vergeleken met een krimp van 3,0% die werd voorspeld in april, toen het de beschikbare gegevens gebruikte omdat de wijdverbreide bedrijfsvergrendelingen net in volle gang waren.

Een herstel in 2021 zal ook zwakker zijn, met een wereldwijde groeiverwachting van 5,4% voor het jaar vergeleken met 5,8% in de prognose van april. Het fonds zei echter dat een grote nieuwe uitbraak in 2021 de groei van het jaar zou kunnen doen krimpen tot een nauwelijks waarneembare 0,5%.

Hoewel veel economieën zijn begonnen te heropenen, zei het fonds dat de unieke kenmerken van lockdowns en sociale distantiëring hebben samengespannen om zowel investeringen als consumptie te raken. "We zijn er zeker nog niet uit. We zijn niet ontsnapt aan de grote afsluiting", vertelde IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath op een persconferentie. "Gezien deze enorme onzekerheid moeten beleidsmakers waakzaam blijven."

Het IMF beschouwt de huidige recessie als de ergste sinds de Grote Depressie van de jaren dertig, waar het wereldwijde bbp met 10% daalde, maar Gopinath zei dat de US$ 10 biljoen aan fiscale steun en de massale versoepeling door centrale banken tot dusver grootschalige faillissementen hadden voorkomen. Er zal meer ondersteuning nodig zijn, voegde ze eraan toe.

Geavanceerde economieën zijn bijzonder hard getroffen: de Amerikaanse productie daalt nu naar verwachting met 8,0% en de eurozone met 10,2% in 2020, beide meer dan 2 procentpunten slechter dan de prognose van april, aldus het IMF.

De Latijns-Amerikaanse economieën, waar het aantal infecties nog steeds toeneemt, kenden enkele van de grootste neerwaartse bijstellingen, waarbij de Braziliaanse economie nu naar verwachting 9,1% zal krimpen, Mexico 10,5% en Argentinië 9,9% in 2020.

China, waar bedrijven in april met de heropening begonnen en het aantal nieuwe infecties minimaal was, is de enige grote economie die naar verwachting nu een positieve groei zal laten zien in 2020, nu geraamd op 1,0% in vergelijking met 1,2% in de prognose van april.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March